– Ikke trygg enda

Russisk journalist som protesterte på TV, har flyktet til Europa

Dette stuntet gjorde Ovsiannikova verdenskjent. Hun ble dømt for «ærekrenkelse av hæren», men har nå rømt til Europa. (Foto: Skjermdump.)
Dette stuntet gjorde Ovsiannikova verdenskjent. Hun ble dømt for «ærekrenkelse av hæren», men har nå rømt til Europa. (Foto: Skjermdump.)
Journalisten Marina Ovsiannikova, som protesterte mot krigen i Ukraina under en russisk nyhetssending, har flyktet til Europa, opplyser en advokat.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Journalisten Marina Ovsiannikova, som protesterte mot krigen i Ukraina under en russisk nyhetssending, har flyktet til Europa, opplyser en advokat.

– Ovsiannikova og datteren forlot Russland få timer etter at hun dro fra adressen der hun satt i husarrest. De er i Europa nå, sier advokaten Dmitrij Zakhvatov til nyhetsbyrået AFP mandag.

– De har det fint. De venter med å snakke offentlig, for inntil videre er det ikke trygt, legger han til.

Ovsiannikova var ansatt som redaktør i den statseide russiske TV-kanalen Kanal 1.

I begynnelsen av oktober ble det kjent at hun sto på Russlands liste over ettersøkte personer fordi hun hadde brutt betingelsene for husarresten hun satt i mens hun ventet på å bli stilt for retten.

Annonse

Husarresten varte i utgangspunktet fram til 9. oktober. Den gang sa advokaten hennes at han ville gi flere opplysninger senere.

Marina Ovsiannikova skapte overskrifter verden over da hun i mars stilte med en plakat der det sto «Nei til krig» midt under en nyhetssending.

I juli aksjonerte hun igjen ved å stille seg opp i nærheten av Kreml med en plakat der det sto «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister».

Hun ble deretter tiltalt for å ha spredt falsk informasjon om Russlands væpnede styrker, noe som betyr at hun risikerer ti års fengsel hvis hun blir kjent skyldig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar