Live fra 18.00:

Subjekt spør: Hijab. Underkastelse eller frigjøring?

Det ble temperatur under debatten på Litteraturhuset. Hanan Abdelrahman løsnet hijaben i en opphetet dikusjon med en spørsmålsstiller fra publikum. (Foto: Werner Juvik.)
Det ble temperatur under debatten på Litteraturhuset. Hanan Abdelrahman løsnet hijaben i en opphetet dikusjon med en spørsmålsstiller fra publikum. (Foto: Werner Juvik.)
NRK avlyste nylig sin planlagte debatt om hijab i lys av Iran-demonstrasjonene. Begrunnelse: For mange sterke reaksjoner. Subjekt tar ikke til takke med begrunnelsen, og plukker opp debatten der NRK legger den fra seg. For når skal vi diskutere hijab, om ikke nå? Om ikke pressen skal stille de ubehagelige spørsmålene, hvem skal gjøre det da?
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt spør: Hijab. Underkastelse eller frigjøring?

Hijaben representerer både frigjøring og underkastelse – det spørs hvem du spør. I lys av demonstrasjonene i Iran, hvor jenter og kvinner er blitt drept i håndhevelsen av hijab-påbudet, reises debatten om det religiøse hodeplagget på nytt.

I serien Subjekt spør, stiller vi de ubehagelige spørsmålene. Vi ønsker å invitere til kunnskapsrike og nyanserte samtaler om brennbare temaer.

I kveldens panel finner vi disse interessante menneskene:

  • Berit S. Thorbjørnsrud: Førsteamanuensis i Midtøsten-studier på UiO og ekspert på hijabens historie.
  • Dana Manouchehri: Generalsekretær i Likestilling, integrering og mangfold (LIM) og rådgiver i Fremskrittspartiet (FRP). Hun er kritisk til det religiøst forbundede hodeplagget.
  • Sarah Gaulin: Politiker i Arbeiderpartiet, og leder i Likestilling, integrering og mangfold (LIM).
  • Hanan Abdelrahman: Høgskolelektor ved Høgskolen i Innlandet, forfatter og samfunnsdebattant. Hun mener at praktiserende muslimer skal få lov til å bruke hijab.
  • Ayusha U. Awan: Leder i Muslimsk studentsamfunn og tidligere leder i Islamic Cultural Centre Ungdom.

I tillegg får vi innlegg av Mohammad Usman Rana, leder i den muslimske tenketanken Wasila og spaltist i Morgenbladet, og Linda Noor, leder i Minotenk med master i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo. Hun er selv troende muslim.

Annonse

Sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi er kveldens møteleder.

Subjekt er landets raskest voksende avis og dekker ulike kulturspørsmål kritisk. Støtt den kritiske kulturjournalistikken: https://subjekt.no/bli-abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar