«Propaganda om ikke-tradisjonelle verdier»

Dumaen i Russland vedtar innstrammet LHBT-lov

Demonstranter i St.Petersburg i 2014, ett år etter at den første anti propaganda-lovgivningen ble vedtatt. Nå vil myndighetene utvide forbudet. Det å fremme «propaganda om ikke-tradisjonelle verdier» overfor voksne i mediene, på internett, i reklame, litteraturen og på kino blir forbudt. (Foto: Wikimedia Commons.)
Demonstranter i St.Petersburg i 2014, ett år etter at den første anti propaganda-lovgivningen ble vedtatt. Nå vil myndighetene utvide forbudet. Det å fremme «propaganda om ikke-tradisjonelle verdier» overfor voksne i mediene, på internett, i reklame, litteraturen og på kino blir forbudt. (Foto: Wikimedia Commons.)
En innstramming i den russiske loven som forbyr såkalt propaganda for homofili er vedtatt i underhuset Dumaen i Moskva.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En innstramming i den russiske loven som forbyr såkalt propaganda for homofili er vedtatt i underhuset Dumaen i Moskva.

Vedtaket torsdag er førstegangs behandling av lovendringen.

Den opprinnelige loven fra 2013 forbød «propaganda» om homofili og «ikke-tradisjonelt levesett» rettet mot mindreårige. Nå vil myndighetene utvide forbudet. Det å fremme «propaganda om ikke-tradisjonelle verdier» overfor voksne i mediene, på internett, i reklame, litteraturen og på kino blir forbudt.

Den blir dessuten forbudt å «benekte familieverdier» og såkalt propaganda som kan få mindreårige til å ønske å skifte kjønn.

Straffen for å bryte loven er bøter på opptil 67.000 kroner, og utlendinger kan bli utvist.

Annonse

Observatører ser loven som en del av en russisk kulturkrig mot Vesten. Russiske politikere har framholdt Russland som en forkjemper for «tradisjonelle» verdier i en kamp mot det som omtales som vestlig dekadense.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar