– Spytt er ikke «tilsmussing»

Filmprodusent frikjent for å ha spyttet på den russiske ambassaden

Da rettssaken gikk torsdag denne uken ba aktor om at Vatn, som er filmprodusent og blant annet står filmene «Hodejegerne» og «Mordene i Kongo», skulle idømmes en bot på 7.200 kroner for å ha spyttet på ambassadens ringeklokke 29. april i år. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Da rettssaken gikk torsdag denne uken ba aktor om at Vatn, som er filmprodusent og blant annet står filmene «Hodejegerne» og «Mordene i Kongo», skulle idømmes en bot på 7.200 kroner for å ha spyttet på ambassadens ringeklokke 29. april i år. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Filmprodusent Asle Vatn er frikjent i Oslo tingrett etter at han i april i år spyttet på ringeklokken til Russlands ambassade i Oslo
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Filmprodusent Asle Vatn er frikjent i Oslo tingrett etter at han i april i år spyttet på ringeklokken til Russlands ambassade i Oslo

– Jeg er glad for at det kjennes ut som at den norske rettsstat er enig i prinsippet om at jeg kan ytre meg, og at det er helt legitimt å uttrykke min mening, sier Asle Vatn (53) til VG.

Fredag ble han frikjent av Oslo tingrett etter å ha vært tiltalt for å ha «krenket en fremmed stat ved å tilsmusse» Russlands ambassade i Oslo.

Da rettssaken gikk torsdag denne uken ba aktor om at Vatn, som er filmprodusent og blant annet står bak filmene «Hodejegerne» og «Mordene i Kongo», skulle idømmes en bot på 7.200 kroner for å ha spyttet på ambassadens ringeklokke 29. april i år.

Vatn nektet på sin side straffskyld.

Annonse

«Han har forklart at han siktet mot kameraet på ringeklokken, og at han gjorde dette for å markere sin avsky mot den russiske stats handlinger mot Ukraina. Han ønsket at de som satt på innsiden og fulgte med på kameraet skulle se hva som skjedde.», står det i dommen.

Retten skriver at spyttklysa ikke kan regnes som «tilsmussing», og frikjente Vatn.

«Retten viser til at spyttet knapt var synbart, samt at spyttet på en enkel måte lot seg fjerne, og at det på denne bakgrunn ikke er naturlig å karakterisere handlingen som tilsmussing.», står det i dommen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar