Filmene du ikke bør gå glipp av

Fem filmer du bør få med deg på Film fra Sør

Mesterregissør Park Chan-wooks nyeste film «Decision to Leave» åpner årets Film fra Sør. (Foto: Arthaus.)
Mesterregissør Park Chan-wooks nyeste film «Decision to Leave» åpner årets Film fra Sør. (Foto: Arthaus.)
Fra 12. til 20. november byr Film fra Sør på de nyeste og beste filmene fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.
Saken er Filmfestivalen Film fra Sør arrangeres fra 12. november til 20. november. Her er fem anbefalte filmer fra programmet.

Hovedstadens eldste filmfestival Film fra Sør er tilbake. Fra 12. november til 20. november fylles programmet med 70 filmer fra tre kontinenter, i tillegg til paneldebatter, gjester og fester og mange andre spennende arrangementer. Du kan forvente det nyeste og beste av film fra Afrika, Asia og Latin-Amerika – både eksperimentelle og kommersielle, i tillegg til kritikerfavoritter.

Her er fem filmer du bør få med deg:

«Holy Spider» er en bekmørk, brutal katt-og-mus-jakt som utfordrer misogyne samfunnsstrukturer i Iran. (Foto: Mer Film.)

1 «Holy Spider»

I den iranske byen Mashhads bakgater herjer en seriemorder som jakter på sexarbeidere i Allahs navn. Journalisten Rahimi (utmerket spilt av Zar Amir-Ebrahimi, som fikk prisen for beste skuespiller i Cannes) er frustrert over myndighetenes og politiets tafatte forsøk på å stoppe drapene.

Hun tar derfor selv på seg oppdraget om å stoppe morderen. «Holy Spider» er en bekmørk, brutal katt-og-mus-jakt, som er vel så mye en seriemorder-thriller i David Finchers ånd som en utforskning og kritikk av misogyne samfunnsstrukturer i Iran. Et brennaktuelt tema i lys av drapet på Mahsa Amini og opptøyene i Iran.

Annonse

Ali Abbasi har laget en kontroversiell og svært brutal film som tar utgangspunkt i en sann historie om den virkelige seriemorderen Saeed Hanari, en familiemann som drepte 16 sexarbeidere i Mashhad mellom 2000 og 2001.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Holy Spider» her.

«The Kings of the World» ble vinner av den gjeveste prisen under årets filmfestival i San Sebastian. (Foto: Mer Film.)

2 «The Kings of the World»

«The Kings of the World» følger fem unge gutter som, selv om de føler seg sviktet av familie, venner og samfunnet, nekter å gi opp drømmen om en bedre hverdag. Fra livet i gatene i Medellín reiser guttene ut på landsbygda, der en av dem har arvet et lite jordstykke fra sin bestemor. For en gjeng som er vant til å aldri forvente noe av noen, blir det alt annet enn enkelt å samarbeide om å gjøre krav på arven.

Regissør Laura Mora Ortega skildrer guttenes liv med både respekt og nysgjerrighet, og deres situasjon fremstår hverken skjønnmalt eller bekmørk. En helt sentral del av skildringen er dessuten David Gallegos («Birds of Passage», «Embrace of the Serpent») helt superbe fotoarbeid. «The Kings of the World» ble vinner av den gjeveste prisen under årets filmfestival i San Sebastian.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «The Kings of the World» her.

Kritikerkorpset i Cannes utropte «Decision to Leave» til et mesterverk, og regissør Park Chan-wook fikk prisen for beste regi. (Foto: Arthaus.)

3 «Decision to Leave»

I «Decision to Leave» blir den erfarne etterforskeren Hae-jun (Park Hae-il) satt til å etterforske et mystisk dødsfall, der en mann tilsynelatende har falt ned fra et fjell. Omstendighetene er uklare, og mannens kinesiske hustru Seo-rae (Tai Wei) innkalles til avhør som mistenkt i saken. Er det en tragisk ulykke, et selvmord eller et mord?

Allerede i avhøret med Seo-rae merker etterforskeren en krypende attraksjon mot den mistenkte, og det som følger, blir en filmatisk godtepose med en mystisk femme fatale i sentrum.

Kritikerkorpset i Cannes utropte «Decision to Leave» til et mesterverk, og regissøren Park Chan-wook fikk prisen for beste regi.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Decision to Leave» her.

I slummen utenfor Ugandas hovedstad driver radarparet Isaac og Alex en egen actionindustri. (Foto: Film fra Sør.)

4 «Once Upon a Time in Uganda»

Velkommen til Wakaliwood! I slummen utenfor Ugandas hovedstad har Isaac Nabwana bygget en actionindustri. Inspirert av Rambo og Chuck Norris produserer han actionfilmer med superenkle effekter og velkoreografert kung fu. I 2012 kommer filmnerden Alan Hofmanis over traileren for «Who Killed Captain Alex». Han bestemmer seg med én gang for å flytte til Wakaliwood.

I «Once Upon a Time in Uganda» kommer vi innpå dette radarparet, Isaac og Alex, som vier livene sine til det de elsker.

Cathryne Czubek har fulgt Isaac og Alan tett over flere år, og laget et kjærlighetsbrev til et miljø fullt av skaperglede. Men i «Once Upon a Time in Uganda» skildres også hvordan det er å tjene penger på kunst utenfor etablerte institusjoner.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Once Upon a Time in Uganda» her.

Med frenetisk klipperytme, voldsomt tempo og imponerende actionscener er «Hunt» en sjangerfilm av ypperste klasse og et must for alle som setter pris på en god actionthriller. (Foto: Film fra Sør.) 

5 «Hunt»

Det går unna i et forrykende tempo i «Squid Game»-stjernen Lee Jung-jaes utrolig underholdende debutfilm som regissør. I «Hunt» har Lee Jung-jae med seg et stjernelag med koreanske skuespillere (blant andre Heo Sung-tae, også kjent fra «Squid Game»). Han spiller selv hovedrollen som Park Pyong-ho, den fryktede sjefen for Sør-Koreas internasjonale etterretningstjeneste.

Det er starten av 1980-tallet, militærdiktaturet i landet er på høyden, men oppviglere fra nabolandet i nord truer. Når både Park og hans store rival, sjefen for etterretningens innenriksavdeling, Kim Jung-do (Jung Woo-sung), får ferten av en nordkoreansk spion med kontakter langt inn i begge organisasjoner, begynner et kappløp med tiden for å eliminere alle mulige muldvarper.

Med frenetisk klipperytme, voldsomt tempo og imponerende actionscener er «Hunt» en sjangerfilm av ypperste klasse og et must for alle som setter pris på en god actionthriller.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Hunt» her.

Om Film fra Sør

12.-20. november går den 32. utgaven av Film fra Sør av stabelen. Det betyr ni dager med filmvisninger på Vika Kino, Vega Scene, Symra Kino og Ringen Kino, i tillegg til visninger på Nasjonalmuseet og Cosmopolite, samt åpning på KIingenberg Kino. Spennende gjester, fester, paneldebatter, filmsamtaler og mye annet begivenhetsrikt kan ventes på denne unike filmfestivalen.

Film fra Sør er verden som kommer til Oslo. En verden av snåle, gripende, rystende og lattervekkende historier som treffer en i magen og åpner hjerter. Med det nyeste og beste fra Afrika, Asia og Latin-Amerika bringer hovedstadens eldste filmfestival oss nærmere kulturer noen har sterke bånd til og andre liten peiling på. I samspill med de mektige fortellingene gjør internasjonale gjester og spennende samtaler Film fra Sør til en av byens viktigste kulturarenaer.

filmfrasor.no finner du alt du trenger: filmomtaler, informasjon om visningstider, gjester og arrangementer, samt billetter til alle visninger. Du kan også sette opp ditt personlige filmprogram, med full oversikt over alt du ønsker å få med deg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar