Hijab bør forbys i barneskolen. La jenter være barn i fred

Mindreårige jenter skal ikke sitte med ansvaret for å velge eller ikke velge et så betydelig religiøst symbol som hijab. En jente på barneskolen er rett og slett ikke gammel nok til å ta en slik avgjørelse, skriver Halima El Abassi.
Mindreårige jenter skal ikke sitte med ansvaret for å velge eller ikke velge et så betydelig religiøst symbol som hijab. En jente på barneskolen er rett og slett ikke gammel nok til å ta en slik avgjørelse, skriver Halima El Abassi.
Jeg tvunget til å bruke hijab da jeg var elleve år, og barneskolen ble et mareritt. Ingen barn bør utsettes for det samme, skriver Halima El Abassi.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Halima El Abassi er lektor ved Aalborg universitet og medlem av LIM – Likestilling, integrering og mangfold. Her kaster hun seg inn i hijabdebatten.

Det er helt feil å utsette muslimske jenter i svært ung alder for seksualiserende normer om ærbarhet gjennom hijaben. Bruk av hijab i grunnskolen kan bidra til å skape en inndeling av barn i grupper – et «oss» og et «dem». Skjerfet viser de muslimske jentene at de er annerledes enn etnisk norske jenter.

De skal ikke skjules bak et skjerf som begrenser deres fysiske uttrykk og muligheten til å leke fritt som andre barn. Ingen steder i Koranen står det at barn må bruke hijab, selv om mange hevder det er en del av den muslimske troen og at et forbud er et brudd på trosfriheten.

Vi må gjøre det klart for jentene at de ikke er annerledes, og at de har akkurat de samme rettighetene i livet som andre etnisk norske jenter!

Ikke gammel nok til informert valg

I dag er det opp til hver enkelt skoleledelse og lærere å avgjøre om de vil konfrontere familiene til de ofte svært unge jentene som plutselig går med hijab i barneskolen. Noen skoler tar en aktiv tilnærming, og prøver å stille spørsmål ved om det er til barnets beste. Andre ser stille på.

Annonse

Vi har ikke råd til å overlate til den enkelte frontlinjearbeider, skoleledelse eller kommunestyre å håndtere problemet alene. Vi skylder dem å ha en klar politisk retning og beslutninger på nasjonalt nivå å støtte seg på når de møter familiene. Og vi skylder jentene dette.

Ofte bærer en muslimsk jente hijab etter et klart ønske fra familien. For noen jenter er det en naturlig del av det å være kvinne i en muslimsk familie. Og i noen tilfeller gir jentene uttrykk for at det er basert på et personlig ønske og fritt valg. Mindreårige jenter skal ikke sitte med ansvaret for å velge eller ikke velge et så betydelig religiøst symbol som hijab. Et valg som med ulik grad av frihet og selvstendighet tas ut fra en avveining av ulike hensyn til religion, kultur, sosiale fellesskap, normer og verdier.

En jente på barneskolen er rett og slett ikke gammel nok til å ta en slik avgjørelse. Hvis det kreves at religiøse symboler skal forbys for at forslaget om hijabforbud skal vedtas, må det være det som skal til.

Les også: Kvinnekampen kan ikke reduseres til et plagg

Marerittaktig tid på barneskolen

Selv ble jeg tvunget til å bruke hijab da jeg var elleve år. Det ødela mye for meg. Jeg ble ekskludert fra fellesskapet, deltok ikke i idrett, svømming eller på klasseturer. I dag ser jeg tilbake på tiden i barneskolen som et mareritt, og et forbud ville gitt meg glede og ro i en viktig tid i livet mitt.

Jeg mener at jenter i grunnskolen ikke skal få gå med hijab. De må ha ro til å velge om de vil ikle seg dette på et tidspunkt i livet hvor valget kan tas på et informert, modent og veloverveid grunnlag.

Les også: Tiden for berøringsangst er forbi. Nå må Norge legge press på Iran

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar