Gir åpen støtte til protestene

Kjent iransk skuespiller poserer uten hodeskjerf

Alidoostis opp en plakat med tekst på kurdisk. Der står det «Kvinne. Liv. Frihet». (Foto: Skjermdump.)
Alidoostis opp en plakat med tekst på kurdisk. Der står det «Kvinne. Liv. Frihet». (Foto: Skjermdump.)
En av Irans mest kjente skuespillere har lagt ut et bilde av seg selv uten det obligatoriske hodeskjerfet for kvinner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En av Irans mest kjente skuespillere har lagt ut et bilde av seg selv uten det obligatoriske hodeskjerfet for kvinner.

Taraneh Alidoostis protesthandling kommer etter uker med demonstrasjoner mot prestestyret, utløst av arrestasjonen av en 22 år gammel iranskkurdisk kvinne som ble anholdt og døde i moralpolitiets varetekt i midten av september.

Alidoosti er en av de mest kjente skuespillerne som har valgt å bli igjen i Iran. Hun har gitt åpen støtte til protestbevegelsen. Nå har hun lagt ut et foto av seg selv uten tildekking av håret på sin Instagram-konto.

Hun holder opp en plakat med tekst på kurdisk. Der står det «Kvinne. Liv. Frihet».

Den 38 år gamle Alidoosti samarbeider ofte med den prisvinnende filmskaperen Ashgar Farhadi. De var sammen om filmen «Salgsmannen» som i 2017 fikk Oscar for beste utenlandske film.

Annonse

Nylig erklærte Alidoosti at hun vil bli værende i hjemlandet for enhver pris, og at hun framover vil hjelpe familiene til dem som ble drept eller arrestert av myndighetene under opptøyene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar