Kulturministeren fordømmer kunstvandalisme

– Uakseptabel aksjonsform

Kulturminister Anette Trettebergstuen er lite imponert over klimaaktivistene som forsøkte å lime seg fast til Munchs mest kjente maleri, «Skrik», fredag. (Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet.)
Kulturminister Anette Trettebergstuen er lite imponert over klimaaktivistene som forsøkte å lime seg fast til Munchs mest kjente maleri, «Skrik», fredag. (Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet.)
Aktivister forsøkte å lime seg fast til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet. Det får Anette Trettebergstuen til å reagere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturminister Anette Trettebergstuen snakker ut om klimaaktivismen som har spredt seg over Europa den siste tiden.

– Dette er en uakseptabel aksjonsform. Selv om vi er mange som støtter klimakampen som en av vårt tids aller viktigste kamper, er ikke det å angripe uvurderlig kunst noe som hjelper saken i det hele tatt, sier kulturministeren til NTB.

Hun sier aksjonistene heller bør se potensial i museenes formidling av viktige klimaspørsmål for å nå fram.

– Det er mange museer som setter klimaspørsmål på agendaen gjennom sine utstillinger.

Trettebergstuen er glad for at situasjonen er under kontroll og maleriet uskadd.

Annonse

– Det er likevel opprørende at noen mener at de har rett til å potensielt ødelegge en sånn skatt som Munchs Skrik for å få oppmerksomhet.

Tage Pettersen: – Håper staten slår hardt ned på klimavandalisme

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar