Vi krever at regjeringen stanser all oljeleting

Vi vil bare skrike når kunst verdsettes høyere enn livet, skriver de to aktivistene som forsøkte å lime seg fast til «Skrik». (Foto: Ludvig Furu.)
Vi vil bare skrike når kunst verdsettes høyere enn livet, skriver de to aktivistene som forsøkte å lime seg fast til «Skrik». (Foto: Ludvig Furu.)
Det verden virkelig trenger nå, er en oljenasjon som viser mot, skriver aktivistene i Stopp oljeletinga.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Lena Mair (24), student, og Kristiina Visakorpi (33), post-doc ved NTNU, forsøkte fredag å lime seg fast til «Skrik» på Nasjonalmuseet. Her forklarer de hvorfor.

Stopp oljeletinga limer seg fast til en av landets kjæreste nasjonalskatter, maleriet «Skrik» (1893) av Edvard Munch. Folk har fått nok av regjeringens svik overfor fremtidige generasjoner. Uretten regjeringen begår ved å forlenge verdens livstruende avhengighet til fossil energi ved å fortsatt lete etter mer olje, er til å skrike av. Vi vil bare skrike når kunst verdsettes høyere enn livet, og når politikere og regjering ignorer vitenskapen. Millioner av mennesker lider og dør på grunn av klimakollapsen nå. Norge leter etter mer olje tross tiår med vitenskapelig bevis på at fossile brensler forårsaker klimakollaps.

Vi krever at regjeringen:

  • Erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.
  • Legger fram en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere.

Statlig godkjent løgn

Vi har stø kurs mot en global oppvarming som vil ødelegge verdensøkonomien. Vanlige folk sine økonomiske vilkår blir dårligere, mens oljeselskapene blir rikere. Befolkningen må selv kreve endring og informere om klimakrisen når regjeringen ikke ivaretar vår sikkerhet. Regjeringen er hverken ærlig om hvor ille det står til, eller om sitt ansvar. De norske politikerne i Egypt som står og skryter av Norge som et miljøvennlig land og forkjemper for klima, er en internasjonal skam.

Siden Norge skrev under på Parisavtalen, har vårt eget oljeselskap investert 53 ganger så mye i fossil energi som i fornybar, og ingen av planene overholder 1.5-gradersmålet. Det er statlig godkjent løgn når de markedsfører seg som et «bredt energiselskap», når kun ca. 0.15 prosent av energien de produserer, er fornybar. Verden trenger ledere og forbilder i den grønne omstillingen. Vi må handle nå.

Annonse

Stopp oljeletinga vil fortsette å motsette seg den livsfarlige, norske oljepolitikken frem til kravet blir møtt. Deltakerne i dagens aksjon har satt seg godt inn i konsekvensene både for dem som rammes av aksjonen og for dem selv.

Kampanjen verdsetter åpenhet og tilbyr opptrening og kursing i sitt teoretiske grunnlag og ikke-voldelig sivil ulydighet som metode for alle interesserte.

Les også: Kulturministeren fordømmer kunstvandalisme: – Uakseptabel aksjonsform

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar