– Den perfekte gaven

Selskap i New Zealand reklamerte feilaktig for «Mein Kampf» som årets julegave

– Finn den perfekte gaven, og gi dem det de virkelig vil ha denne julen, sto det i annonsen fra selskapet Trade Me. (Foto: Presse.)
– Finn den perfekte gaven, og gi dem det de virkelig vil ha denne julen, sto det i annonsen fra selskapet Trade Me. (Foto: Presse.)
Å lene seg på algoritmer i markedsføringen er ikke alltid like trygt, noe et selskap i New Zealand fikk erfare da de reklamerte for «Mein Kampf» som årets julegave.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Å lene seg på algoritmer i markedsføringen er ikke alltid like trygt, noe et selskap i New Zealand fikk erfare da de reklamerte for «Mein Kampf» som årets julegave.

– Finn den perfekte gaven, og gi dem det de virkelig vil ha denne julen, sto det i annonsen fra selskapet Trade Me, som er landets største selskap for netthandel. De hadde også lagt ved en emoji av en julepresang og et hjerte.

På bokomslaget ser man Adolf Hitler som skuer ut over en stor folkemasse. I Hitlers ideologiske manifest fra 1925 argumenterer han for sitt syn om den ariske rasens overlegenhet, samt sitt hat mot det jødiske folk. Boken har skapt store kontroverser gjennom tidene, og har opp igjennom tidvis vært forbudt i enkelte land.

Annonsen ble raskt trukket, og selskapet har uttalt at det hele skyldtes en feil i algoritmene, som vilkårlig velger ut en bok til å vise frem i annonsen.

– Vi er virkelig lei oss for at dette skjedde, sier talsperson Sally Feinson i Trade Me.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar