Etikk og estetikk

Burde vi forby rituell omskjæring av guttebarn?

Mathilde Fasting og Robin Hansson møtes til debatt. (Foto: Danby Choi.)
Mathilde Fasting og Robin Hansson møtes til debatt. (Foto: Danby Choi.)
I ukens episode møter vi Mathilde Fasting og Robin Hansson til debatt om avvikling av rasismeparagrafen, Obos-sjefens Guds profetier og forbud mot omskjæring av gutter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Etikk og estetikk er ute i sin fjerde sesong og syvende episode.

Hva svarer du når du blir konfrontert med noen av dagens vanskeligste kultur- og samfunnsspørsmål?

Subjekt-podkasten Etikk og estetikk inviterer noen av landets klokeste mennesker til å konkludere i brennhete, alvorlige, morsomme og aktuelle saker.

I ukens episode av podkasten møtes Mathilde Fasting og Robin Hansson til debatt om avvikling av rasismeparagrafen, Obos-sjefens Guds profetier og forbud mot omskjæring av gutter.

Annonse

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Ukens temaer

· Atle Antonsen er politianmeldt for hatytringer, noe som har blåst nytt liv i debatten om straffelovens paragraf 185. Burde vi avvikle rasismeparagrafen?

· Obos-sjefen har gitt råd til menigheter som har fått byggeprofetier fra Gud. Men bør Gud styre boligutviklingen?

· Tiden er overmoden for et lovforbud i Norge mot all rituell omskjæring på barn, uavhengig av kjønn, mener Tor Martin Austad. Burde vi forby omskjæring av gutter?

Sesong 4

Fjerde sesong av Etikk og estetikk er til nå ute i syv episoder.

I første episode møter vi Linn-Aurora Wengen og Tage Pettersen til debatt om kansellerte bøker, hårsåre kvinner i overgangsalderen og millionlønninger i Kulturrådet.

I andre episode møter vi vi Anna Molberg (H) og Wasim Zahid (AP) til debatt om «wokeness» i film, statsstøtte til Noah og legalisering av cannabis.

I tredje episode møter vi Philip R. Coker (Minotenk) og Jenny Klinge (SP) til debatt om Kanye West, stripping og VM i Qatar.

I fjerde episode møter vi politiker Agnes Nærland Viljugrein (AP) og samfunnsdebattant Jack Chen til debatt om klimaaktivister, hijab og sexkjøp.

I femte episode møter vi kommunikasjonsdirektør i Kulturrådet, Maryam Iqbal Tahir og sløserikritiker Are Søberg til debatt om Gen-Z, Elon Musk og gaming.

I sjette episode møter vi Hanan Abdelrahman og Espen Goffeng til debatt om avpublisering av «Seinfeld», kjønnsinkluderende bibler og søndagsåpne butikker.

Sesong 3

Tredje sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.

første episode møter vi Lisa Esohel Knudsen og Vebjørn Selbekk til debatt om koranbrenning, BLM og Rødt.

andre episode møter vi leder av Unge Venstre, Ane Breivik, og komiker Ahmed Mamow til debatt om Bernt Hulsker, Elon Musk og mannsrollen.

tredje episode møter vi møter vi jurist og samfunnsviter Cecilie Hellestveit og nestleder i Antirasistisk senter, Hatem Ben Mansour, til debatt om hvite folk med afrofletter, kanselleringskultur og norske våpen til Ukraina.

fjerde episode møter vi jurist Anine Kierulf og generalsekretær i Preventio, Farid Shariati, til debatt om «venstrevridde» journalister, «høyreekstremt» bokbad og Eurovision Song Contest.

femte episode møter vi redaktør Veslemøy Østrem og stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) til debatt om «giftig femininitet», riving av Nationaltheatret og rusreform.

sjette episode møter vi politiker og skribent Maria Zähler og daglig leder for Manifest tankesmie, Magnus Marsdal, til debatt om porno, stemmerett for 16-åringer og riving av statue.

I syvende episode møter vi kulturbyråkrat Tone Østerdal og kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) til debatt om ekspresspass på Tusenfryd, radikal klimaaktivisme og om å avvikle Kongen.

I åttende episode møter vi FRP-rådgiver Dana Manouchehri og E24-redaktør Torbjørn Røe Isaksen til debatt om kapitalistisk Pride, falske nyheter og kirkebranner.

I niende episode møter vi påtroppende Munch-direktør Tone Hansen og Morgenbladet-spaltist Usman Rana til debatt om elitistiske politikere, unge idioter og vin fra okkupert land.

I tiende episode møter vi Hilde Sandvik og Fawad Ashraf til debatt om Pride-flagg på Stortinget, Resetts bidrag til demokratiet og transkvinner i idretten.

Sesong 2

Andre sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.

første episode møter vi Trine Skei Grande og Jonis Josef til prat om dobbelstraff, historien vi ikke liker og det omstridte kunstneroppropet.

andre episode møter vi Karpe-Chirag og Anette Trettebergstuen til prat om Resett, kanselleringskultur og det offentlige ordskiftet.

tredje episode møter vi Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Sylo Taraku (Agenda) til prat om lønnsfesten i NRK, debattboikott og statsstøttet kunst.

fjerde episode møter vi Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk og Aksel Fridstrøm fra den borgerlige avisen Minerva. De møtes til debatt om hijab, minoriteter i filmer og avkoloniseringen av samisk kunst.

femte episode møter vi Kjersti Løken Stavrum og Rauand Ismail (MDG) til prat om «sløseri», «klimavalg» og ekkokamre.

sjette episode møter vi debattansvarlig i Dagsavisen, Selma Moren, og Høyre-politiker Mahmoud Farahmand til prat om identitetspolitikk, tenketanker og sosialdemokrati.

syvende episode møter vi samfunnsdebattantene Shurika Hansen og Sturla Haugsgjerd. De to møtes til debatt om HRS, menn og veganisme.

åttende episode møter vi samfunnsdebattantene Agnes Moxnes og Mani Hussaini til debatt om Muhammed-karikaturer, konseptuelle kunstverk og humor-beklagelser.

niende episode møter vi ansvarlig redaktør i Morgenbladet, Sun Heidi Sæbø, og leder for Unge Sentrum, Simen Bondevik. De to møtes til debatt om miljø på TV, rasisme i «Squid Game» og omstridte samtidig imøtegåelser.

tiende episode møter vi daglig leder i Lim (Likestilling, integrering, mangfold), Sarah Gaulin, og styreleder i Norske billedkunstnere, Ruben Steinum til debatt om gangsterrap, bunad og Munch.

Sesong 1

Første sesong av Etikk og estetikk er ute i ti episoder.

første episode møter vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

andre episode møter vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

tredje episode møter vi Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri til diskusjon om borgerlønn, ruspolitikk og rasisme.

fjerde episode møter vi Nazneen Khan-Østrem og Lasse Josephsen til diskusjon om demonstrasjoner, metoo, Trond Giske og kulturjournalistikk.

femte episode møter vi Kristin Clemet og Magdi Ytreeide Abdelmaguid til diskusjon om koranbrenning, Tiktok og utdanning.

sjette episode møter vi Iselin Shumba og Nils August Andresen til diskusjon om «Mulan», pengegaver og elsparkesykler.

syvende episode møter vi Shabana Rehman og Mode Steinkjer til diskusjon om venstrevridde humorprogrammer, mangfoldskriterier og «fuck politiet».

åttende episode møter vi Eivor Evenrud og Stein Olav Henrichsen til diskusjon om en «rasistisk» benk, Nasjonalmuseets åpningsutstilling og «Ways of Seeing».

niende episode møter vi Kamzy Gunaratnam og Arne Borge til diskusjon om journalistikk, samtykkelov og millionbøter til norske forlagshus.

tiende episode møter vi Erik Stephansen og Julie Indstad Hole til diskusjon om rasistiske demonstrasjoner, kvotering i kunsten og avkolonisering av museene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar