– Kan gå ut over mediemangfoldet

Advarer mot maktkonsentrasjon i avismarkedet

Amedia eier alene 105 aviser. Schibsted, Polaris og Amedia kontrollerte 72,5 prosent av avisopplagene i 2021 ifølge Medietilsynet. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Amedia eier alene 105 aviser. Schibsted, Polaris og Amedia kontrollerte 72,5 prosent av avisopplagene i 2021 ifølge Medietilsynet. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
I 2017 sto tre selskaper for to tredeler av avismarkedet. Nå har andelen økt til tre fjerdedeler, og Konkurransetilsynet roper varsko.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tre store aktører kontrollerer snart tre fjerdedeler av det norske avismarkedet. Det bekymrer Konkurransetilsynet.

Vi kan få dårligere mediemangfold i Norge, ifølge Konkurransetilsynet.

Det er i Dagens Næringsliv at avdelingsdirektør Gjermund Nese og konkurransedirektør Tina Søreide utrykker sin bekymring.

De skriver at Schibsted, Polaris og Amedia kontrollerte 72,5 prosent av avisopplagene i 2021, ifølge Medietilsynet. Det er en økning fra 64,1 prosent i 2017.

– Høyere konsentrasjon betyr også at det er færre mediehus å overbevise for dem som ønsker å påvirke innholdet i journalisters arbeid, og kan bety at eierne får sterkere kontroll over medienes redaksjonelle frihet, skriver Søreide og Nese i kronikken.

Annonse

Kvier seg for å bruke maktmidler

Det er den nevnte økningen i markedsandel som ligger bak Konkurransetilsynets ønske om å overvåke avismarkedet.

– Dette markedet er relativt konsentrert, og man kan spørre om det går utover mediemangfoldet. Konkurransetilsynet ser i alle fall grunn til å følge godt med på konkurransesituasjonen i det norske nyhetsmarkedet, fortsetter de.

Allikevel kvier kronikkforfatterne seg for å bruke for eksempel fusjonskontroll, altså forbud mot foretakssammenslutninger.

– Til tross for en grundig fusjonskontroll er det ikke slik at oppkjøp i et marked med få aktører automatisk kan eller bør stoppes. I nyhetsmarkedet har mange små aktører hatt problemer med å holde seg levedyktige alene, poengterer forfatterne.

Vil forebygge

Søreide og Nese mener det er bedre å forebygge sterk maktkonsentrasjon enn å bryte den opp i ettertid.

– Vurderingene gjøres i tett samarbeid med Medietilsynets eksperter, som gir innspill til Konkurransetilsynet om betydningen for mediemangfoldet før beslutning fattes i alle saker der et av de tre store norske avishusene vil gjøre oppkjøp, avslutter innleggsforfatterne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar