– Immateriell kulturarv

Den franske baguetten har fått verdensarvstatus

En baker pakker baguette for en kunde på et bakeri i Versailles, vest for Paris. (Foto: AP Photo/Michel Euler.)
En baker pakker baguette for en kunde på et bakeri i Versailles, vest for Paris. (Foto: AP Photo/Michel Euler.)
Den er lange loffen blir verden over forbundet med fransk matlaging og kultur. Nå har baguetten blitt gitt verdensarvstatus av FNs kulturorgan Unesco.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den er lange loffen blir verden over forbundet med fransk matlaging og kultur. Nå har baguetten blitt gitt verdensarvstatus av FNs kulturorgan Unesco.

Baguetten har blitt plassert på listen over immateriell kulturarv , der en finner tradisjoner, kunst, språk, ritualer og annet som anses som en kilde til identitet med forankring i historien. Fra før er blant annet kulturen knyttet til det franske kjøkken plassert på listen.

Det er håndverkskunnskapen og kulturen rundt baguetten som blir ansett som en immateriell kulturarv. Det blir bakt rundt seks milliarder baguetter i Frankrike hvert år, som blir spist av landets 67,5 millioner innbyggere til lunsj og middag – gjerne sammen med en god, fransk ost

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar