Kan et blikk være rasistisk?

Flere har den siste tiden nevnt blikk fra fremmede som eksempler på rasisme. Hvis man i mangel på sikker kunnskap sier at et blikk er rasistisk, forsømmes samfunnsplikten som angår redelighet og ærlighet, skriver Espen Oseid Danielsen. Her fra en BLM-demonstrasjon i Stavanger. (Foto: Carina Johansen/NTB scanpix.)
Selv om jeg identifiserer meg som antirasist, synes jeg en slik antagelse er hinsides både fornuft og forsvarlighet, skriver Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Flere har fortalt om rasistiske blikk. Det mener justispolitisk talsperson i Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen, kan være problematisk.

Er det mulig å gi et rasistisk blikk? Skal man tro på det flere innlegg den siste tiden hevder, er det fullt mulig. Selv om jeg fordømmer alt av rasistiske holdninger i samfunnet og følgelig identifiserer meg som antirasist, synes jeg en slik antagelse er hinsides både fornuft og forsvarlighet. Et blikk kan tas til inntekt for så mangt, samtidig som det kan være totalt intetsigende.

Minimumskravet må være at vedkommende som føler seg utsatt for et rasistisk blikk, momentant adresserer personen som avgir blikket. Det er nødt til å spørres om blikket er et utslag av rasistiske holdninger eller ikke. Man kan simpelthen ikke gå hjem og meddele at man mottok et rasistisk blikk, uten å ha forsøkt en avklaring fra utøveren av blikket.

Dersom dette ikke skjer, har nemlig bordet snudd fullstendig. Da er det nemlig mottakeren av blikket som dømmer avsenderen med utgangspunkt i snevre, forutinntatte holdninger.

Les også: Kritiserer «blendahvite kulturmenn». Stemples som rasist

Annonse

En forsømmelse av samfunnsplikten

I mangel av et forsøk på en slik oppklaring av et antatt rasistisk blikk forsømmes samfunnsplikten som angår redelighet og ærlighet. I den grad noen er et offer, er det vedkommende som ga blikket i denne situasjonen. Vel å merke forbeholdt at det ikke var ment rasistisk i utgangspunktet.

Bare tenk på hvor mye forskjellig som kan ligge i et sløvt, nedsettende eller uinspirerende blikk. Vedkommende kan ha mer enn nok med å leve sitt eget liv i verdighet og tilstrekkelighet. Da mener jeg det er skremmende at man ser etter blikk som kan være rasistisk, uten å gjøre et forarbeid, for så å beskrive blikket til andre som rasistisk.

Vi har alle et ansvar for å ikke anta for meget uten et minimum av håndgripelige grunner til det. Jeg utelukker ikke at et blikk kan oppfattes rasistisk dersom det blir avgitt i et større samspill, hvor både øvrig kroppsspråk og kontekst bidrar sterkt. Men da må man redegjøre for hvorfor dette er rasisme.

Les også: Ingen skal bli mobbet ut av skolen for å ha tilegnet seg kunnskap

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar