Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo akkurat nå

Uke Desember
«Off the wall» ved galleri køsk. (Foto: Køsk.)

Få kunsten ned fra veggen

«Off the wall» høres kanskje ut som en vans-referanse, men det er også navnet på årets siste utstilling ved galleri Kösk.

Utstillingen annonseres som et slags julemarked. Det er ikke tvil om at off the wall i dette tilfelle menes om kunsten som nok helst skal ned for galleriets vegg for å finne seg ett nytt hjem.

Til tross for den utilslørte kommersielle ambisjonen er det likevel en utstilling verdt å få med seg.

Kombinasjonen av verk, farger og mengde gjør selve sammensetningen kunstnerisk spennende. Det er tydelig at Kösk fortsatt setter kuratering høyt.

En monumental Niki de Saint Phalle-skulptur nærmest svever ved inngangen til Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden. (Installasjonsfoto- Øystein Thorvaldsen/Henie Onstad Kunstsenter.)

Et viktig retrospektive

Henie Onstad slår til med stor retrospektiv utstilling med Niki de Saint Phalle.

Niki de Saint Phalle (1930–2002) gjorde seg først bemerket på den internasjonale kunstscenen i overgangen til 1960-tallet. Sammen med kunstnere som Andy Warhol var Niki de Saint Phalle på denne tiden tidlig ute med å utvikle en ny kunstnerrolle i nær dialog med spesielt TV-mediet.

Utstillingen tar for seg de viktigste tematiske periodene i Saint Phalles kunstnerskap i en «semi-kronologisk» presentasjon. Den viser de første oljemaleriene og Saint Phalles arbeid med assemblager på slutten av 1950-tallet før vi inviteres inn i hennes berømte «Skyte-malerier». Den presenteres hennes «hvite periode» og de mange og ulike skulpturene av kvinner i alle farger og fasonger, såkalte «Nanaer».

Subjekts anmelder omtaler utstillingen som en viktig gjenoppdagelse av en sentral avantgardist.

Les mer om Niki de Saint Phalle her.

Maria Pasenau er nominert til Subjektprisen 2018 i kategorien Årets kunstner. (Foto: Jan Khür/Subjekt.)

Usjenert og usensurert

«HERPES we finely got something in common» med Maria Pasenau som åpner ved QB Galleri.

Maria Pasenau arbeider primært med fotografi, installasjon, performance og skulptur.

Pasenau har høstet oppmerksomhet for grensesprengende utstillinger som tematiserer tabubelagte temaer som kjønn, kropp og seksualitet, der hun retter et reflektivt og ironisk pek mot samtidens selv-iscenesettende mediekultur.

Uttrykket er ujålete, selvutleverende og tilsynelatende upolert og usensurert. Gjennom sin kunstneriske praksis løfter Pasenau frem flerstemmige uttrykk for hva det vil si å være ung i dag, der seksualitet er tett linket med sårbarhet.

For anledningen har Pasenau invitert Håkon Siri til å produsere et lydverk til utstillingen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar