– Insentivordningen gjelder ikke her

Staten sier nei til «Mission: Impossible»-innspilling på Svalbard

Mission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Skuespiller Tom Cruise henger i en rigg utenfor Preikestolen. (Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix.)
Mission Impossible-innspilling på Preikestolen i Forsand kommune utenfor Stavanger. Skuespiller Tom Cruise henger i en rigg utenfor Preikestolen. (Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix.)
Produsentene av den neste «Mission: Impossible»-filmen håpet å kunne spille inn filmen på Svalbard. Et Mission: Impossible, svarer staten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Produsentene av den neste «Mission: Impossible»-filmen håpet å kunne spille inn filmen på Svalbard. Et Mission: Impossible, svarer staten.

I februar i fjor ble det kjent at den neste «Mission: Impossible»-filmen hadde fått 68,8 millioner kroner gjennom den norske filminsentivordningen til å spille inn scener i Norge.

Ifølge Bergens Tidende har produsentene av den åttende filmen i rekken sett seg ut Svalbard som innspillingssted, men nå har staten satt ned foten.

Grunnen er at Kulturdepartementet mener at insentivordningen ikke gjelder for innspilling gjort på Svalbard. Ifølge svalbardloven gjelder norsk privatrett og strafferett på Svalbard. Andre lovbestemmelser gjelder ikke, med mindre det er særskilt fastsatt.

De mener at det vil være i strid med svalbardmiljøloven og de overordnede målene for svalbardpolitikken å endre forskriftens virkeområde på dette punktet.

Annonse

Dag Asbjørnsen, seksjonsleder for internasjonale relasjoner i Norsk filminstitutt, bekrefter at den aktuelle produksjonen må gjøres et annet sted.

– Forskriften gjelder ikke på Svalbard, og utgifter på Svalbard gir derfor ikke grunnlag for refusjon gjennom insentivordningen, sier Asbjørnsen.

Tidligere har scener fra «Mission: Impossible»-filmer blitt spilt inn på Preikestolen og på Sunnmøre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar