Første kåring

Variety kårer tidenes 100 beste filmer

Liv Ullmann er med i to av filmene på topp hundre-listen. Men filmregissør Quentin Tarantino er en av dem troner på toppen. Her er Tarantino under en filmvisning av filmen «Once Upon a Time in Hollywood». (Foto: Petros Giannakouris/AP.)
Liv Ullmann er med i to av filmene på topp hundre-listen. Men filmregissør Quentin Tarantino er en av dem troner på toppen. Her er Tarantino under en filmvisning av filmen «Once Upon a Time in Hollywood». (Foto: Petros Giannakouris/AP.)
De gamle er eldst i bransjebladet Varietys første kåring noensinne av tidenes beste filmer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Bransjebladet Varietys kårer tidenes 100 beste filmer.

Tidenes beste film utropes av Variety til å være Alfred Hitcocks ikoniske 1960-film «Psycho», fulgt av «Trollmannen fra Oz» på andre- og «Gudfaren» på tredjeplass. Først på femteplass kommer en film som er yngre enn 50 år, nemlig Tarantinos «Pulp Fiction» fra 1994.

Heller ikke resten av de tidenes ti beste filmer er ungsauer, siden den eneste andre film fra nyere tid som har kommet med er «Saving Private Ryan» fra 1998.

Variety, som har 117 års fartstid og er det mediet som oppfant begrepet «showbiz», skriver om kåringen at de ønsker at det skal bli diskusjon. «Vårt håp er at når du ser på filmene vi valgte, vil du se et utvalg som gjenspeiler den ufattelig omfattende, evig skiftende glansen av det film utgjør».

Liv Ullmann er med i to av filmene på topp hundre-listen: Ingmar Bergmans 1974-film «Scener fra et ekteskap», som i Varietys avstemning kommer på 91. plass, og nok en Bergman-film, «Persona» fra 1996, på en 18. plass.

Annonse

Lars von Triers «Breaking the Waves» fra 1996 kommer på 76. plass på listen.

Her er listen

Her er Varietys 10 på topp-liste over tidenes beste filmer, der i alt 100 ble plassert.

1. «Psycho» (1960) – Alfred Hitchcock

2. «The Wizard of Oz» (1939) – regi Victor Fleming

3. «The Godfather» (1972) – regi Francis Ford Coppola

4. «Citizen Kane» (1941) – regi Orson Welles

5. «Pulp Fiction» (1994) – regi Quentin Tarantino

6. «Seven Samurai» (1954) – regi Akira Kurosawa

7. «2001 – A Space Odyssey» (1968) – regi Stanley Kubrick

8. «It’s A Wonderful Life» (1946) – regi Frank Capra

9. «All About Eve» (1950) – regi Joseph L. Mankiewicz

10. «Saving Private Ryan» (1998) – regi Steven Spielberg

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar