Over en halv million så «Spider-Man»

Kinobesøket økte med 50 prosent i 2022

(Foto: Presse.)
(Foto: Presse.)
Norske kinoer ser ut til å lande på rundt 9 millioner besøk i 2002. Det er 50 prosent mer enn i fjor, men fortsatt et stykke lavere enn før pandemien.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er 2022 er ved veis ende. Kinostatistikken er her.

– Det er full rulle i norske kinosaler for tiden. Vi har mange sterke filmer som trekker masse folk for tiden. Alt tyder på en svært så god kino-jul i Norge, samt en sterk sluttspurt på året, sier administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

I både 2020 og 2021 ble kinobesøket sterkt preget av koronapandemien.

– Også i starten på 2022 var det pandemirestriksjoner i en del norske kinosaler. Etter det har de fleste piler i Kino-Norge pekt oppover, skriver Film & Kino i en pressemelding.

I fjor endte kinobesøket på 5,7 millioner, mens det var på 4,8 i 2021.

Annonse

Året før pandemien rammet, i 2019, var besøket oppe 11,3 millioner. Det var da det laveste besøkstallet siden 2014, og kinoene er altså ikke oppe på det nivået igjen i år heller.

«Spider-Man» mest populær

Årets mest sette film på norske kinoer er «Spider-Man: No Way Home» med 569.541 besøk. Nummer to på listen er «Top Gun: Maverick» med 545.042 solgte billetter. Tredjeplassen innehas av «Minions: Historien om Gru» med sine 432.810 besøk.

Den øverste norske filmen i 2022 er «Krigsseileren» med 401.735 besøk, noe som holder til fjerdeplass på den totale topplisten.

– Det gleder meg også at norske filmer som «Teddybjørnens jul» og «Olsenbanden – siste skrik» har samlet store mengder. Begge har per nå solgt rundt 250.000 billetter i år, sier Pedersen.

«Avatar» suser oppover

Oktober ble den første måneden i år med over en million solgte billetter. Alt tyder på at salget ender på over en million også i desember, ifølge Film & Kino.

«Avatar: The Way of Water», som hadde premiere 14. desember, har passert 230.000 besøk, og er på åttendeplass blant de mest sette filmene i år.

– Det er grunn til å tro at «Avatar: The Way of Water» klarer å plassere seg blant de fem mest sette i 2022 i slutten av året. Den beveger seg raskt opp på listen i disse dager, sier Pedersen.

1. juledag har både «Folk og røvere i Kardemomme by» og «Kampen om Narvik» premiere

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar