Stakk ihjel tidligere kjæreste

Missouri planlegger USAs første henrettelse av en transkvinne

Lenge før hun startet overgangen til et liv som kvinne, ble McLaughlin i 2006 dømt for overlagt drap. (Foto: Jeremy S. Weis/Federal Public Defender Office via AP, File.)
Lenge før hun startet overgangen til et liv som kvinne, ble McLaughlin i 2006 dømt for overlagt drap. (Foto: Jeremy S. Weis/Federal Public Defender Office via AP, File.)
Med mindre hun blir benådet i ellevte time, blir Amber McLaughlin den første åpne transkvinnen som blir henrettet i USA.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Med mindre hun blir benådet i ellevte time, blir Amber McLaughlin den første åpne transkvinnen som blir henrettet i USA.

Etter planen skal 49 år gamle McLaughlin henrettes med giftsprøyte tirsdag. Hun er dømt for å ha forfulgt og deretter stukket i hjel en tidligere kjæreste for snart 20 år siden.

En oversikt over alle henrettelser siden praksisen ble gjenopptatt i USA på 1970-tallet viser at bare 17 av de 1.588 som har måttet bøte med livet, var kvinner. Ifølge databasen til Death Penalty Information Center, som jobber mot dødsstraff, er det ingen åpne transkvinner blant dem som er henrettet i USA.

Lenge før hun startet overgangen til et liv som kvinne, ble McLaughlin i 2006 dømt for overlagt drap. Juryen klarte ikke å bli enige om straffen, men en dommer ila henne dødsstraff. Missouri og Indiana er de eneste stedene der en dommer kan utstede en dødsstraff. Ti år senere ble det holdt en ny høring om straffeutmålingen, men en føderal ankedomstol opprettholdt dødsstraffen i 2021.

McLaughlins siste håp er en søknad om benådning som er sendt til guvernør Mike Parson.

Annonse

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar