Eksplosjoner og skyting i Stockholmsområdet

Voldsspiral i Stockholm kobles til drapet på Einár

Politiet gjør undersøkelser etter en eksplosjon på Bagarmossen i Stockholm. I jule- og nyttårshelgen har det vært en rekke eksplosjoner, skyteepisoder og drap i Stockholmsområdet. (Foto: Claudio Bresciani/TT/NTB.)
Politiet gjør undersøkelser etter en eksplosjon på Bagarmossen i Stockholm. I jule- og nyttårshelgen har det vært en rekke eksplosjoner, skyteepisoder og drap i Stockholmsområdet. (Foto: Claudio Bresciani/TT/NTB.)
Den siste gjengrelaterte voldsspiralen i Stockholm har røtter i to ulike konflikter, hvorav den ene ser ut til å være koblet til den drepte rapartisten Einár, melder SVT.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den siste gjengrelaterte voldsspiralen i Stockholm har røtter i to ulike konflikter, hvorav den ene ser ut til å være koblet til den drepte rapartisten Einár.

Det mener SVTs krimreporter Diamant Salihu.

I jule- og nyttårshelgen har det vært en rekke eksplosjoner, skyteepisoder og drap i Stockholmsområdet. Motivene bak ugjerningene er uklare, men i den ene konflikten har flere av angrepene vært rettet mot personer som har vært innblandet i eller blitt anklaget for kriminalitet mot Einár.

– Men om det virkelig er snakk om ulike former for hevnangrep, er det vanskelig å si med sikkerhet, sier Salihu.

Einár, som egentlig het Nils Grönberg, ble skutt og drept i et boligområde i Hammarby sjöstad sør i Stockholm i oktober 2021. Ingen er pågrepet for drapet på 19-åringen, som selv hadde vært innblandet i gjengkriminalitet, både som offer og gjerningsperson.

Annonse

– Opptrapping

Natt til mandag eksploderte det to steder i Stockholm: Bagarmossen i sør og Grimsta i nordvest.

Politiet mener de har en god oversikt over hvem som står bak volden, og flere personer er pågrepet.

– Vi befinner oss i en opptrapping av voldsnivået, sier Max Åkerwall ved Stockholms-politiet til SVT.

Flere yngre

Ifølge politiet er det flere yngre personer som begår grov kriminalitet nå enn tidligere.

– Det er mange pågående konflikter parallelt med hverandre i Stockholm. Tidligere relativt stabile nettverk er blitt rykket opp, og gamle allianser gjelder ikke fullt ut lenger. Det gjør arbeidet vanskeligere for oss, sier han.

Den andre konflikten ser ut til å være koblet til kampen om narkotikamarkedet i Hässelby nordvest i Stockholm. Også her er rapmiljøet involvert.

Ifølge Aftonbladet var eksplosjonen som rammet en boligblokk i Grimsta natt til mandag, trolig rettet mot en kjent rapper med millioner av tilhørere på Spotify. Ingen ble skadd i eksplosjonen.

Ødelagt vennskap

En av de fire som er pågrepet, er også en kjent rapper, som har fått flere priser for musikken sin. De to rapperne skal tidligere ha vært venner, men befinner seg nå på hver sin side av bandekrigen, ifølge Aftonbladet.

Eksplosjonen antas å være en hevn for drapet på en mann i 20-årene i Vällingby nyttårsaften.

Både Vällingby, Grimsta og Hässelby ligger i det samme området nordvest i Stockholm.

Bagarmossen ligger sør for Stockholm, i samme område som Einár ble drept.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar