Hva er så forlokkende med Andrew Tate? Jeg tror det er ganske enkelt

Andrew Tate er utvilsomt en underholdende karakter. Hadde han ikke vært dette, hadde han nok aldri blitt et slikt fenomen som han er i dag, skriver Eivind Nejad Trondsen. (Foto: Skjermbilde, Youtube.)
Andrew Tate er utvilsomt en underholdende karakter. Hadde han ikke vært dette, hadde han nok aldri blitt et slikt fenomen som han er i dag, skriver Eivind Nejad Trondsen. (Foto: Skjermbilde, Youtube.)
Andrew Tate snakker til en generasjon unge menn i fritt fall, skriver Eivind Nejad-Trondsen.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er VGs kommentator spør hvorfor Andrew Tate er så populær.

Andrew Tate er uten tvil blitt til en av internetts mest kontroversielle figurer. På alle plattformer provoserer han med mannssjåvinistiske og absurde påstander om kvinner. For eksempel at alle menn som forholder seg til virkeligheten, er sexister.

For de fleste unge menn som idoliserer Tate, er det imidlertid ikke kvinnehatet som er forlokkende.

Så hva er det egentlig som er så forlokkende med Andrew Tate?

Det er Shazia Majid som spør i VG. Onsdag 4. januar skriver hun i en kommentar om Andrew Tate at han er «en av de svært få vestlige reaksjonære som har klart å bryte gjennom også hos menn i typisk patriarkalske miljøer. De får endelig gehør for sitt tradisjonelle syn, i vesten av en vestlig. Det er en anerkjennelse.»

Annonse

Hun fortsetter:

«Derfor må Tates innflytelse tas på alvor. For han er ikke et perifert nettfenomen, et anonymt nettroll man kan le bort. Han har millioner av følgere på sosiale medier. Emneknaggen #andrewtate har 13 milliarder visninger på Tiktok.»

Videre spør hun seg hva populariteten til denne mannen kan si oss om tidsånden. Det er et godt spørsmål.

Positive idealer

Flertallet av Andrew Tates følgere er nok ikke ute etter å snu samfunnet tilbake til 1800-tallets kjønnsidealer. De fleste ser til Andrew Tate for hva de ikke får andre steder.

Nemlig positive idealer knyttet til maskulinitet. Mange gutter vokser opp med å kun bli instruert med alle negative handlinger de ikke skal gjøre, som å være voldelige eller trakassere kvinner. Slike instrukser er selvfølgelig nødvendig, men mangelen på positive instrukser om hvordan gutter skal oppføre seg, gjør det lett for demagoger som Andrew Tate å appellere til unge.

Dette gjør han med en visjon om hvordan menn kan bli sterke, dominante og innflytelsesrike. Han fokuserer heller på positive idealer som han mener kommer til å forme gutter til suksessfulle menn.

En motvekt til feminisme

Samtidig fungerer Tate som en motvekt til feminister som prøver å shame gutter for å ville være sterke, dominante og ambisiøse. Utrykket «giftig maskulinitet» har blitt til et røykteppe for feminister for å angripe maskulinitet i sin helhet. Gutter blir fortalt at de skal være mykere og mer feminine, mens jenter blir fortalt at de må tilnærme seg de gamle mannsidealene – som å være selvstendige, dominante og vise lederskap.

Mange gutter som prøver å ta eierskap til sin maskuline identitet, blir merket som hensynsløse og mannssjåvinistiske. Når Andrew Tate heller ber unge gutter omfavne maskuliniteten sin, oppfattes han som et friskt pust av disse. Selv om jeg ikke er enig med mye av det Tate sier, merker jeg en følelsen av stolthet han gir seerne sine rundt den mannlige kjønnsidentiteten.

Les også: Lenge leve Andrew Tates rett til å ytre seg, og vår rett til å si imot

Fortjener bedre

Andrew Tate er utvilsomt en underholdende karakter. Hadde han ikke vært dette, hadde han nok aldri blitt et slikt fenomen som han er i dag. Blant uttalelsene hans er absurde og komiske påstander om hvorfor han bare drikker kullsyrevann (rike folk betaler for vannet sitt) til sportsbiler, som han stolt pumper ut CO2 med.

De til tider bisarre utsagnene om hans egen livsstil bidrar til å fremstille Tate mer som en internettkarakter enn en seriøs demagog. Derfor kan det iblant være vanskelig for unge seere å avgjøre hvor mange av de mest absurde og kvinnefiendtlige uttalelsene hans som er ment som satire og hvilke som er seriøse.

Personlig er jeg ikke enig med hva Andrew Tates verdier, han har det jeg mener er et forkastelig kvinnesyn, og moralen han måler seg selv etter, kontra den han måler kvinner etter, er så åpenbart hyklersk. Likevel mener jeg at løsningen ikke er å stenge dem som prøver å omfavne maskulinitet ut av debatten.

Gutter trenger sterke rollemodeller som viser dem hvordan de skal bli bedre menn. Unge menn fortjener derimot en bedre maskulin rollemodell enn en tvilsom mannssjåvinistisk og kvinnehatende gangster.

Les også: Den tredje bølgen av «alfa-influensere» er over oss. Andrew Tate og resten av gjengen bør ikke idoliseres

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar