To timer med anklager

Nobelprisvinner Ales Bjaljatski erklærer seg ikke skyldig i rettssak

Natallia Pintsjuk måtte representere sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, og holdt Nobelforedrag under utdelingen av Nobels fredspris for 2022. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB.)
Natallia Pintsjuk måtte representere sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, og holdt Nobelforedrag under utdelingen av Nobels fredspris for 2022. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB.)
Ales Bjaljatski erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte i Minsk torsdag. Han har vært fengslet siden 2021 og kunne ikke motta Nobels fredspris i egen person.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ales Bjaljatski erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte i Minsk torsdag. Han har vært fengslet siden 2021 og kunne ikke motta Nobels fredspris i egen person.

– Ales Bjaljatski, Valjantsin Stefanovitsj og Uladzimir Labkovitsj erklærte seg ikke skyldige i alle tiltalepunkter. Anklagene ble lest opp i to timer, skriver Bjaljatskis menneskerettighetsgruppe Viasna-1996.

Bjaljatski og to av hans medarbeidere er tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og for finansiering av demonstrasjoner. Hans allierte anser fengslingen og tiltalen som en form for hevn fra regimet for hans menneskerettighetsarbeid.

60-åringen er den mest framtredende av de mange belaruserne som er blitt arrestert i etterkant av de store demonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenko og hans regime sommeren 2020. Til sammen anslår man nå at det er 1.500 politiske fanger i Belarus.

Selv har ikke Bjaljatski kommentert anklagene mot ham, og advokaten hans har heller ikke mulighet til å dele detaljer om rettssaken med mediene. Rettssaken skal etter planen begynne klokka 12 lokal tid i en domstol i Minsk.

Annonse

Bjaljatski vant Nobels fredspris for 2022, sammen med ukrainske Senteret for borgerrettigheter (CCL) og russiske Memorial. Han kunne imidlertid ikke delta i seremonien, og hans kone Natallia Pintsjuk måtte holde nobelforedraget.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar