Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingene i Bergen akkurat nå

Uke Januar
«On Self-Defense – A Cassandra Press Reader In Action» kan sees på Bergen Kunsthall. (Foto: Cassandra Press.)

I selvforsvar

I samarbeid med Bergen Kunsthall presenterer Cassandra Press det todelte prosjektet «On Self-Defense».

Den første delen av prosjektet åpner med en lesesalinstallasjon der katalogen med Cassandra Press-tekstsamlinger er tilgjengelig. Samtidig lanseres en ny serie kunstnerfanziner i det som blir et rom for lesing og forskning.

Blant kunstnerne som er invitert til dette prosjektet, er Christine Wang, Hannah Black, manuel arturo abreu, Boz Garden og Charlotte Zhang. Dette blir den første slike presentasjonen siden Cassandra Press deltok på Whitney-biennalen.

Det vil også være første gang disse fanzinene er tilgjengelige i Europa.

Cassandra Press er et uavhengig forlagsprosjekt som ble grunnlagt i 2016 av kunstneren Kandis Williams. Sentralt i arbeidet er undersøkelsen av hvilke verktøy man oppfatter verden med. Da spesielt hvordan man forstår rasisme, dens rolle og hvordan dette kommer til uttrykk i vår tids sosiokulturelle systemer.

Forlaget publiserer lo-fi-tekstsamlinger med svarte kritiske teoretikere, organiserer kurs og produserer kunstner­fanziner og kataloger.

Andy Warhols versjon av «Skrik». (Foto: Sparebankstiftelsen DNB.)

Brikker

Verdensberømte kunstnere som Andy Warhol, Louise Bourgeois, Claude Monet, Nikolai Astrup og Barbara Hepworth inntar Kode i Bergen i utstillingen «Brikker».

Den storstilte utstillingen vistes tidligere i år ved Munchmuseet.

Nå tar den turen til Vestlandet.

Utstillingen er omfattende og presenterer kunst fra sent 1800-tall frem til i dag. Her møter publikum blant annet verk av den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol – eller avantgardisten Kurt Schwitters, som i perioder bodde i Norge. Her vises også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionérer.

I «Brikker» får publikum se kunst som har stått øverst på museumsansattes ønskelister. Sparebankstiftelsen DNB er en allmennyttig stiftelse som siden 2005 har brukt store summer på å kjøpe kunst i samarbeid med norske kunstmuseer. Verkene lånes ut med langsiktige avtaler, utfyller museumssamlingene og bidrar til at nye sammenhenger og historier kan formidles.

Brynhild Winther fiksebolla (Foto: Brynhild Winther.)

Fiskebålla og havet

«Fiskebolle lengtar etter havet…» er soloutstillingen til kunstneren Brynhild Winther ved Kunstgarasjen i Bergen.

Utstillingen består av en rekke tegninger som kombinerer detaljerte figurer med mer naive streker og former.

Med utstillingen følger et dikt som blant annet drøfter livet i havet opp mot livet selv.

«Det var dagen jeg oppdaget hvor naiv man må være for å ha håp, og og
Mellom
rullesteinene i strandkanten, renne ordene vekk mellom

tennene mens havet renner bort mellom fingrene…
Fiskebollå har ikke en sjanse i havet.

…»

sammen med denne utstillingen kan du også se kunst av Astrid Sleire og Katrin Berge.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar