Må fjerne taggede innlegg

Helsedirektoratet: Alkoholprodusenter er ikke ansvarlige for privatpersoners ytringer

det er altså ikke bryggerienes ansvar at privatpersoner legger ut innlegg om produktene deres – bare ikke bryggeriene selv videreformidler dem, mener Helsedirektoratet. (Foto: Wikimedia Commons.)
det er altså ikke bryggerienes ansvar at privatpersoner legger ut innlegg om produktene deres – bare ikke bryggeriene selv videreformidler dem, mener Helsedirektoratet. (Foto: Wikimedia Commons.)
Bryggerier risikerer ikke bøter for at privatpersoner skriver om dem i sosiale medier, fastslår Helsedirektoratet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Bryggerier risikerer bøter når privatpersoner tagger dem på instagram.

– Dette er ikke riktig. Det Helsedirektoratet vurderer som brudd på reklameforbudet, er alkoholaktørers videreformidling av innlegg som inneholder positiv omtale av alkoholaktørens produkter eller av alkohol generelt, sier avdelingsdirektør Øyvind Giæver i en pressemelding.

De siste dagene har det vært debatt i sosiale medier og i mediene i forbindelse med et Facebook-innlegg fra mikrobryggeriet Salikatt i Stavanger. De hevder de har fått beskjed om at innlegg fra privatpersoner i sosiale medier som omtaler bryggeriet, er alkoholreklame – altså ulovlige.

Nå slår altså Helsedirektoratet fast at dette ikke stemmer.

– Privatpersoner kan fritt omtale og tagge alkoholprodusenter i sosiale medier. Men det er alkoholprodusentenes ansvar å sikre at dette ikke vises i deres kanaler i sosiale medier. Dette kan gjøres ved å velge bort den funksjonen som gjør at slike innlegg vises automatisk på aktørens profil, skriver de i pressemeldingen.

Annonse

Giæver påpeker at det er mange alkoholaktører som bruker sosiale medier til å markedsføre produktene sine, selv om dette helt klart er ulovlig. Men det er altså ikke bryggerienes ansvar at privatpersoner legger ut innlegg om produktene deres – bare ikke bryggeriene selv videreformidler dem.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar