– Så kraftig at hun hører den

Stående applaus for Shabana Rehman i Oslo rådhus

Venn og kollega Zaid Ali taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Venn og kollega Zaid Ali taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni. Regjeringen besluttet å hedre samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman med gravferd på statens bekostning (Foto: Heiko Junge/NTB.)
På oppfordring fra komikeren og barndomsvennen Zahid Ali reiste alle tilstedeværende seg for å gi Shabana Rehman en siste applaus i hennes begravelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er På oppfordring fra komikeren og barndomsvennen Zahid Ali reiste alle tilstedeværende seg for å gi Shabana Rehman en siste applaus i hennes begravelse.

Ali holdt minnetale for Rehman, som døde 46 år gammel den 29. desember.

– Som alle komikere elsket også Shabana applaus. Jeg håper derfor alle vil være med på å gi Shabana hennes siste stående applaus, så kraftig at hun hører den. Kan alle reise seg? Takk for alt, Shabana, sa Zahid Ali.

Alle tilstedeværende i Oslo rådhus fulgte oppfordringen.

Den prisbelønte samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren Shabana Rehman gikk bort etter knapt ett år med kamp mot kreft. Regjeringen besluttet i forrige uke å hedre henne med gravferd på statens bekostning i Oslo rådhus.

Annonse

Etter en rekke minneord og kunstneriske innslag avrundet seremonien med at Rehmans tantebarn sammen leste hennes tekst «Hjertets migrasjon».

Til toner fra flygelet, Ole Paus’ «Mitt lille land», ble kisten båret ut.

Shabana Rehman begraves fra Oslo rådhus tirsdag i en humanistisk seremoni.  (Foto: Heiko Junge/POOL/NTB.)

Sterkt og varmt

Zahid Ali fortalte varmt om hvordan han og Rehman raskt ble venner allerede i andre klasse på Nordstrand skole i 1984.

– Jeg var alltid veldig fascinert av hvor ofte hun turte å rekke opp hånden i timen, og spørre om ting som alle lurte på.

Talen vekket latter og framkalte tårer. Ali fortalte også om en sårbar venn. I de røffeste debattene, der hun ofte fremsto som både sterk, tydelig og kompromissløs, kunne man samtidig ane den bakenforliggende usikkerheten.

– Hun kunne være livredd for det hun skulle si, og livredd for det hun hadde sagt, men hun sa det likevel.

Han fortalte at Rehman ble redd for å bevege seg ute blant folk.

– Enkelte dumme mennesker kunne slenge kommentarer etter henne. Noen var aggressive, de ropte og viste henne finger’n. Slike ting kunne gå sterkt inn på henne

Etter Alis tale fikk de fremmøtte høre Rehmans stemme i et opptak der hun leser teksten «Hører du Trommen», fremført på Psykologikongressen i 2021.

Redaktør i subjekt Danby Choi taler i begravelsen til Shabana Rehman som gravlegges fra Oslo rådhus tirsdag. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

Venner og kolleger

Fem nære og bekjente av Rehman bidro med minneord i gravferden.

Tidligere generalløytnant Robert Mood sa Shabana Rehman var et av de modigste menneskene han har møtt.

– Norge, i all vår rike selvgodhet, trenger ditt mot og ditt speil, men du dro videre på din reise altfor tidlig, sa Mood.

Det siste året av sitt liv skrev Rehman åpent om kreftbehandlingen i Nettavisen. Redaktør Erik Stephansen holdt sin tale, før Sarah Gaulin sa sine minneord. Gaulin leder LIM (Likestilling, integrering, mangfold), som er en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet.

Subjekt-redaktør Danby Choi tok i sin tale til orde for et varig minnesmerke.

– Hun burde få sin egen gate, fordi hun viste en tredje vei i så mange debatter. Vi burde hatt en Shabanas vei. Fordi hun bana vei, sa Choi, som omtalte henne som en viktig storesøsterskikkelse.

– For liberale innvandrere som meg, og de mange som har kommet etter henne, er hun en av de viktigste nordmennene som har levd.

– Norge, i all vår rike selvgodhet, trenger ditt mot og ditt speil, men du dro videre på din reise altfor tidlig, sa generalløytnant og bekjent Robert Mood. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

Tid for å minnes

Svært mange er kommet til Oslo rådhus for å ta et siste farvel med Shabana Rehman. Sist ankom kronprins Haakon.

Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund (HEF) ledet seremonien og ønsket velkommen.

Deretter var det taler på vegne av storting og regjering. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen omtalte Rehman som en pioner.

– Hun var en av de første med minoritetsbakgrunn som klarte å bryte lydmuren i offentligheten og nå ut til et større publikum, sa Trettebergstuen.

– Hun løftet en mulla – og hun beveget et helt folk.

Stortingspresident Masud Gharahkhani sa at Norge må ta farvel med en stemme vi egentlig ikke har råd til å miste.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar