Er selv medlem

Tingretten avviser NNPF-sak – mener statsadvokat var inhabil

Det er den tidligere advokaten Bengt Waldow som er tiltalt for å ha krenket to NNPF-topper med plakater, ifølge NRK. Nå avviser tingretten saken. (Foto: Wikimedia Commons.)
Det er den tidligere advokaten Bengt Waldow som er tiltalt for å ha krenket to NNPF-topper med plakater, ifølge NRK. Nå avviser tingretten saken. (Foto: Wikimedia Commons.)
Oslo tingrett avviser saken mot en mann som hengte opp plakater med kritisk budskap til Narkotikapolitiforeningen. Retten mener statsadvokaten som tok ut tiltale, var inhabil.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tingretten avviser NNPF-sak fordi de mener statsadvokat var inhabil.

Tiltalen i saken ble tatt ut av statsadvokat Jane Lundstadsveen, som i flere år har vært medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Hun mener selv at hun ikke er inhabil i saken, men dette er altså ikke tingretten enig i, skriver NRK og Dagbladet.

Den tiltalte mannen har erkjent å ha klistret opp «etterlyst»-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil – som begge er engasjert i NNPF som henholdsvis leder og nestleder i styret.

– Statsadvokatens medlemskap er egnet til å svekke tilliten til hennes vurdering, sa dommeren i retten, skriver NRK.

Annonse

Dermed ble saken avvist, og nå blir det opp til Riksadvokaten å eventuelt peke på en ny statsadvokat som skal vurdere tiltalebeslutningen.

NNPF har lenge hatt en tydelig stemme i debatten om ruspolitikken og syn på forebyggende tiltak, blant annet om å ta med narkotikahunder på skolebesøk og bruk av urinprøver.

Nylig konkluderte et eksternt granskningsutvalg med at organisasjonen har fått for mye ansvar for å utdanne politifolk, og at politifolk ikke har vært bevisste på rollen når de også jobber for organisasjonen.

– Det er alvorlig for tilliten til politiet. Det er enkelthendelser som er problematiske og alvorlige, men det vi opplever som det mest alvorlige, er den sammenblandingen som har skjedd over tid, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen til NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar