Den norske kortfilmen «Nattrikken» er Oscar-nominert

Filmen er regissert av Eirik Tveiten og handler om en beruset kvinne som rapper en trikk, og dermed får ansvaret for passasjerene. Hovedrollen spilles av Sigrid Husjord. (Foto: Skjermdump.)
Filmen er regissert av Eirik Tveiten og handler om en beruset kvinne som rapper en trikk, og dermed får ansvaret for passasjerene. Hovedrollen spilles av Sigrid Husjord. (Foto: Skjermdump.)
Den norske kortfilmen «Nattrikken» er Oscar-nominert. Dette er dermed den første kortfilmen fra Norge som er nominert til filmprisen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Det ble klart tirsdag da nominasjonene ble kunngjort i Los Angeles av skuespillerne Riz Ahmed og Allison Williams.

– Vi er så stolte av denne filmen og gjengen som står bak. En gledens dag for norsk film, sier produsentene Heidi Arnesen og Gaute Lid Larssen til TV 2.

«Nattrikken» er regissert av Eirik Tveiten og handler om en beruset kvinne som rapper en trikk, og dermed får ansvaret for passasjerene. Hovedrollen spilles av Sigrid Husjord.

– Det er selvfølgelig en drøm å være med i en produksjon som har blitt så anerkjent, og kommet så langt som Oscar-vurdering, sier hun.

Annonse

Tre til Sverige og Danmark

«La Valise Rouge», «Le Pupille» og «An Irish Goodbye» er de øvrige nominerte i kategorien beste kortfilm, i tillegg til danske «Ivalu» som er regissert av Anders Walter.

Danskene er også nominert i kategorien beste dokumentar for «A House Made of Splinters», regissert av Simon Lereng Wilmont, mens klipperen Mikkel E.G. Nielsen er nominert til beste klipp.

Også Sverige har fått tre nominasjoner. Ruben Östlund er nominert både for beste manus, beste film og beste regi for filmen «Triangle of Sadness».

I regi-kategorien kjemper han mot Steven Spielberg (The Fabelmans), Todd Field (Tár), Daniel Kwan og Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once) og Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin).

Topper lista med elleve nominasjoner

Hele ti filmer er nominert i kategorien beste film. Foruten «Triangle of Sadness» er «All Quiet on the Western Front», «Avatar: The Way of Water», «The Banshees of Inisherin», «Elvis», «Everything Everywhere All at Once», «The Fabelmans», «Tár», «Top Gun: Maverick» og «Women Talking» nominert.

«Everything Everywhere All at Once» med Michelle Yeoh i hovedrollen har fått flest nominasjoner. Filmen er nominert hele elleve ganger. Blant annet er Jamie Lee Curtis og Stephanie Hsu begge nominert for beste kvinnelige birolle, mens Yeoh er nominert for beste kvinnelige hovedrolle.

Oscar-utdelingen finner sted 12. mars, eller natt til 13. mars norsk tid.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar