– Avhengig av tillit

Bruken av «politi» i foreningsnavn opp til diskusjon

– Politiet er avhengig av tillit for å kunne utføre samfunnsoppdraget. Jeg håper grepene vi nå tar bidrar til tillitsbyggingen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding. (Foto: Geir Olsen/NTB/POOL.)
– Politiet er avhengig av tillit for å kunne utføre samfunnsoppdraget. Jeg håper grepene vi nå tar bidrar til tillitsbyggingen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding. (Foto: Geir Olsen/NTB/POOL.)
Politidirektoratet vil invitere frivillige politiforeninger til dialog om rolleforståelse. Det gjelder blant bruk av ordet politi i foreningsnavn.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Politidirektoratet vil invitere frivillige politiforeninger til dialog om rolleforståelse. Det gjelder blant annet bruk av ordet politi i foreningsnavn.

Justisdepartementet fikk onsdag 11. januar overlevert rapporten fra utvalget, som fremmer en rekke anbefalinger.

Utvalget ble satt ned av departementet etter anmodning fra Politidirektoratet høsten 2021 for å gjennomgå forholdet mellom politiet og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

– Politidirektoratet vil også invitere paraplyorganisasjonene på rusfeltet til et dialogmøte i slutten av februar, blant annet for å orientere om oppfølgingen av utvalgsrapporten. Politiet er avhengig av tillit for å kunne utføre samfunnsoppdraget. Jeg håper grepene vi nå tar bidrar til tillitsbyggingen, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Navnevalg

Utvalget anbefaler at direktoratet må sørge for at det i hele politiorganisasjonen sikres etterlevelse av normer som klargjør hvilken rolle tjenestepersoner opptrer i.

Annonse

Foreninger med tilknytning til politiet bør være oppmerksom på faren for at utenforstående kan oppfatte dem som representanter for politiet, og ta hensyn til dette blant annet ved valg av navn på foreningen.

Videre mener utvalget at politiet må basere informasjon og virksomhet på det som til enhver tid anses som vitenskapelig kunnskap.

Bevissthet om etiske retningslinjer som kan fremme et saklig debattklima, bør styrkes, og kompetansehevning av politiet bør ikke skje på en måte som krever medlemskap i en privat forening.

Utvalget trekker også fram at direktoratet bør sørge for at forvaltningen av penger etterlever økonomiregelverket.

Lover ikke navneendring

Norsk Narkotikapolitiforening sier deres medlemmer må være tydelige på hvem de representerer, men vil ikke love noen navneendring for å rydde opp.

– Vi skal være tydelige på hvem vi representerer til enhver tid. Et eksempel er vår korrespondanse med andre, da skal vi bruke NNPFs grafiske profil, vår epostadresse og ha en bekledning som er merket «NNPF» og vårt varemerke «Bry Deg – si nei til narkotika», sa generalsekretær Oddgeir Høyekvam til Politiforum samme dag som rapporten ble overlevert.

Høyekvam vil ikke si seg enig i at det er et problem at navnet skaper forvirring. Han viser til at det er mange lag og foreninger med «politi» i navnet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar