Ble dømt for «propaganda»

Iransk filmskaper sultestreiker

Jafar Panahi i Oslo på tidlig 2000-tall i forbindelse med en visning av filmen «Offside». (Foto Morten Holm/NTB.)
Jafar Panahi i Oslo på tidlig 2000-tall i forbindelse med en visning av filmen «Offside». (Foto Morten Holm/NTB.)
Den prisbelønte iranske filmskaperen Jafar Panahi har innledet sultestreik i Evin-fengselet i Teheran der han soner en dom på seks år for kritikk av regimet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Iransk filmskaper sultestreiker i fengsel.

62 år gamle Panahi ble pågrepet i juli i fjor på bakgrunn av en betinget dom fra 2010 da han ble funnet skyldig i å ha drevet «propaganda mot myndighetene» i landet. Han ble da også nektet å lage film og å forlate Iran.

Pågripelsen skjedde etter at han sammen med kollegaen Mostafa Aleahmad publiserte et åpent brev i sosiale medier der han oppfordret landets sikkerhetsstyrker til å legge ned våpnene.

Til tross for at Irans øverste domstol har opphevet dommen, nekter myndigheten å løslate ham. Derfor har han nå innledet sultestreik.

– Jeg erklærer herved at jeg i protest mot retts- og sikkerhetsapparatets ulovlige og umenneskelige oppførsel og gisseltaking har innledet en sultestreik, sier Pahani i en uttalelse som kona har publisert på Instagram.

Annonse

Pahani vant i 2015 Gullbjørnen for filmen «Taxi Teheran» under filmfestivalen i Berlin.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar