– Vi er stolte

Samenes nasjonaldag feires i hovedstaden og i Tromsø

Hans Majestet Kongen ankomst under markeringen av samenes nasjonaldag i Oslo rådhus. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Hans Majestet Kongen ankomst under markeringen av samenes nasjonaldag i Oslo rådhus. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Mandag er det samenes nasjonaldag, og det feires særlig i nord. Oslo kommune markerer dagen med et arrangement hvor både kongen og ordføreren deltok.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mandag er det samenes nasjonaldag, og det feires særlig i nord. Oslo kommune markerer dagen med et arrangement hvor både kongen og ordføreren deltok.

Første gang samenes nasjonaldag ble markert i Oslo rådhus, var 6. februar 2003. Arrangementet ble gjennomført etter initiativ fra det samiske miljøet. I dag, 20 år seinere, inviterte Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) til nok en feiring.

– Samenes nasjonaldag er en festdag for alle samer, for nasjonen og for Oslo. Denne dagen markerer stolthet over samisk kultur, identitet, språk og historie. Vi viser at det samiske er en del av vår felles historie og kulturarv, sier Borgen.

Oslo-ordføreren tok imot kong Harald, kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til en storstilt feiring av samenes nasjonaldag, vel viten om at arrangementet også skulle ta imot 500 øvrige gjester til feiringen.

På rådhuset ble det holdt taler, vist kunstneriske innslag og joik mandag morgen.

Annonse

Støre gratulerer og beklager

– I dag feirer vi samenes nasjonaldag, og jeg vil gratulere alle med dagen. Dette er en festdag der vi løfter fram den rike og mangfoldige samiske kulturen, og viser at vi er stolte av samene. Jeg er glad for å se at samisk språk og kultur for hvert år blir mer synlig i samfunnet, sier statsminister, Jonas Gahr Støre (Ap).

Samtidig som statsministeren medbringer sine lykkønskninger, retter han også en pekefinger:

– Vi vet at samer fortsatt opplever fordommer, diskriminering og rasisme. Det er uakseptabelt. I Norge skal vi i alt vårt mangfold møte hverandre ansikt til ansikt som vi er. Selv om vi har en jobb i gjøre med å ta vare på vår samiske kulturarv, heises det samiske flagget opp på stadig flere flaggstenger.

Taler og sang i Tromsø

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø inviterte til nasjonaldagsfrokost på rådhuset mandag morgen.

Selv holdt Wilhelmsen nasjonaldagstale, mens koret Gáisi Jienat fremførte den samiske nasjonalsangen, «Sámi soga lávlla».

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar