Hvor er kulturpolitikerne i AP, SP og SV?

Høyre vil vektlegge kultur som næring. Potensialet er større enn regjeringen klarer å realisere, skriver Tage Pettersen (H). Avbildet er statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen (AP). (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Høyre vil vektlegge kultur som næring. Potensialet er større enn regjeringen klarer å realisere, skriver Tage Pettersen (H). Avbildet er statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen (AP). (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Fokuset i kulturpolitikken bør flyttes fra rene statssubsidier til lønnsomhet. Kultur er faktisk noe vi kan tjene penger på, skriver Tage Pettersen (H).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Tage Pettersen, stortingsrepresentant for Høyre og nestleder i Familie- og kulturkomiteen, langer ut mot regjeringens kulturpolitikk.

Det er ikke vanskelig å skrive fint om kunst og kultur, og viktigheten og verdien dette har i samfunnet vårt.

Rollen kunst og kultur spiller, går langt utover den økonomiske. Likevel er økonomi en essensiell faktor. Kunst og kultur er noens yrke og levebrød. Folk kan tjene gode penger på kreativ arbeidsinnsats.

For la det ikke være noen tvil: Kvaliteten på norsk kunst og kultur er skyhøy.

Legger vi til rette for at flere kan leve av kultur, vil det også komme fellesskapet til gode. Vi må skape verdier før vi kan fordele dem videre til skoler, sykehjem og trygge offentlige tjenester. Da må vi våge å tenke nytt, og legge mer til rette for den delen av kulturen som har kommersiell verdi.

Annonse

Kulturfiendtlig kutt

Høyre er opptatt av å vektlegge kultur som næring i større grad. Vi tror potensialet for vekst, verdiskapning og arbeidsplasser er større enn det den sittende regjeringen klarer å realisere.

Da Høyre satt med regjeringsmakten, gjorde vi flere viktige grep for å styrke kultur som næring. Vårt overordnede mål var å bidra til økt verdiskapning ved at den norske kunst- og kulturproduksjonen nådde ut til et større publikum.

Men i regjeringens budsjettforlik med SV kuttes posten «kultur som næring» i statsbudsjettet med 25 millioner kroner. Det er lite fremtidsrettet kulturpolitikk, og får meg til å lure på hvor kulturpolitikerne i AP, SP og SV har blitt av.

Det er ingen hemmelighet at pandemi og prisstigning særlig har rammet kulturbransjen. Det siste nådestøtet er da å spenne beina under kulturfolk som vil tjene penger på å bidra til fellesskapet.

Kulturen må få flere økonomiske bein å stå på. Da er det forunderlig at regjeringen og SV fjerner en viktig tilskuddsordning for kreative næringer.

Les også: Skuffet over Kulturrådet: – De stikker hodet i sanden

Derfor er kultur som næring viktig

Det er utvilsomt penger å tjene på kreative næringer, noe AS Norge trenger nå. Ifølge Unesco er kreativ sektor en av verdens raskest voksende.

Høyres mål er at norsk kunst og kultur skal gi inntekter, som videre vil bidra til ny kunst og flere kreative virksomheter i hele Norge.

Det vil styrke kunstneres og kreatives inntekter, og bidra til økt verdiskapning, sysselsetting og vekst for norsk økonomi.

Les også: Er norsk kulturpolitikk et rent subsidiesluk?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar