Rike onkler skal ikke styre prioriteringene i kulturpolitikken

Samtidig som Tage Pettersen (bildet) retter en formanende pekefinger, velger Høyre å øke ostehøvelkuttene, skriver de kulturpolitiske talspersonene i AP og SP. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)
Samtidig som Tage Pettersen (bildet) retter en formanende pekefinger, velger Høyre å øke ostehøvelkuttene, skriver de kulturpolitiske talspersonene i AP og SP. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen.)
Tage Pettersen lurer på hvor kulturpolitikerne i AP og SP er? Akkurat der vi skal være. Mens Høyre er opptatt av å kritisere, er regjeringen opptatt av å levere, skriver Torstein Tvedt Solberg (AP) og Åslaug Sem-Jacobsen (SP).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Torstein Tvedt Solberg, kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, og Åslaug Sem-Jacobsen, kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet, svarer Høyres Tage Pettersen om kulturpolitikk.

Høyre, ved stortingsrepresentant Tage Pettersen spør i et debattinnlegg i Subjekt hvor kulturpolitikerne i Ap og Sp er blitt av.

Han trenger ikke bekymre seg unødig, vi er akkurat der vi skal være. For mens andre er opptatt av å kritisere, er denne regjeringen opptatt av å levere.

Det er imponerende at Pettersen ikke har fått med seg at vi blant annet har sendt ut ny kulturlov på høring, innfridd full momskompensasjon for frivilligheten, laget ny boklov og startet arbeidet med ny kinostrategi, ny dataspillstrategi, en strategi for kulturfrivilligheten, samt med den aller første offentlige utredningen av musikkfeltet.

Vi har gitt mediene forutsigbarhet gjennom fireårige styringssignaler og, kanskje det aller viktigste: vi har fjernet de urettferdige ostehøvelkuttene som Høyre-regjeringen hvert år påførte kulturlivet.

Annonse

Høyres elskede ostehøvel

Og samtidig som Tage Pettersen retter en formanende pekefinger, velger Høyre å øke ostehøvelkuttene. Slik at kulturlivet, hvis Høyre hadde styrt, ville fått flatt kutt på 1 prosent.

Et kutt som svekker institusjonenes økonomi og kulturaktivitet i hele landet. Og der regjeringen nå også er i gang med å lage en lesestrategi for å bidra til at barn leser mer, velger Høyre å fjerne momsfritaket på bøker.

Dette ville ført til dyrere bøker, i en tid der vi vet at barn og unge stadig leser mindre og mindre. Samtidig som det gir Høyre en innsparing på to milliarder kroner.

Les også: Hvor er kulturpolitikerne i AP, SP og SV?

Levende lokalsamfunn

Kultur bidrar til å skape levende lokalsamfunn og et godt liv for den enkelte. Regjeringens kulturpolitikk skal støtte opp under et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv i hele landet. Kulturløftet står ved lag.

Særlig skal den lokale og regionale kulturen prioriteres. Denne regjeringen har derfor tatt tilbake styringen i kulturpolitikken gjennom å fjerne gaveforsterkningsordningen som førte til stor skjevfordeling av offentlige kulturmidler, blant annet geografisk. I åtte år fikk de med rike onkler i ryggen mest av pengene.

Vi mener det ikke skal være rike onkler som styrer prioriteringene i kulturpolitikken. Nå skal midlene brukes på å bygge opp om kulturlivet i hele landet. Nå trenger vi å løfte den kulturelle grunnmuren vår. Og det arbeidet er vi godt i gang med.

At en Høyre-politiker er uenig i våre prioriteringer i kulturpolitikken er naturlig, men ikke overraskende.

Les også: Det finnes en kur mot fattigdom og boligkrise. La oss omfavne georgisme

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar