– Deler smerten

Stoltenberg fordømmer koranbrenningen i Stockholm

– Jeg personlig ser på brenning av den hellige boken som en skammelig handling, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse med den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu torsdag. (Foto: AP/John Minchillo.)
– Jeg personlig ser på brenning av den hellige boken som en skammelig handling, sa Jens Stoltenberg på en pressekonferanse med den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu torsdag. (Foto: AP/John Minchillo.)
Nato-sjef Jens Stoltenberg kaller koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm for en skammelig handling.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nato-sjef Jens Stoltenberg kaller koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm for en skammelig handling.

– Jeg vet at brenningen av koranen i Stockholm har skapt sterke reaksjoner i Tyrkia. Jeg forstår og deler denne smerten, sa Stoltenberg på en pressekonferanse med den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu torsdag.

– Jeg personlig ser på brenning av den hellige boken som en skammelig handling, la han til.

Satte fyr på koranen

Stoltenberg er torsdag i Tyrkia for å besøke de jordskjelvrammede områdene. Han skal også ha et møte med president Recep Tayyip Erdogan.

De to skal blant annet snakke om Nato-søknadene til Sverige og Finland, som Tyrkia har nektet å godkjenne.

Annonse

Forhandlingene mellom de tre landene tok brått slutt da den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan satte fyr på Koranen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm forrige måned.

I etterkant uttalte Erdogan at Tyrkia ikke vil si ja til den svenske Nato-søknaden så lenge Sverige godtar koranbrenning. Han antydet også at Tyrkia kan komme til å slippe inn Finland alene.

Stoltenberg: – Opp til Tyrkia

Stoltenberg har på sin side sagt at det er opp til Tyrkia å bestemme om de vil godkjenne Nato-søknadene til både Finland og Sverige, eller bare én av dem.

Men han har også gjort det klart at han mener tiden er kommet for å slippe begge land inn i alliansen.

– Det er fortsatt min posisjon, og det har ikke endret seg, sa Stoltenberg på Natos forsvarsministermøte denne uken.

Mener Sverige må gjøre mer

Çavusoglu er av en annen oppfatning.

– Vi har ikke sett konkrete skritt ennå, sa han på pressekonferansen.

– Tyrkias bekymringer må møtes, sa den tyrkiske utenriksministeren.

Tyrkia har blant annet krevd at Sverige utleverer en rekke personer tyrkiske myndigheter hevder er tilknyttet Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og Gülen-bevegelsen.

Çavusoglu sa også at Tyrkia kan vurdere medlemskapet til Finland og Sverige hver for seg.

– Forpliktelsene som er nedfelt i trepartsavtalen er viktige for oss. De siste provokasjonene, særlig i Sverige, har ikke hjulpet, sier Çavusoglu.

Kondolerte

Torsdag reiser Stoltenberg videre til områdene som ble rammet av katastrofale jordskjelv forrige mandag.

– Jordskjelvkatastrofen i Tyrkia er den mest dødbringende i et Nato-land siden alliansen ble grunnlagt, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

– På vegne av Nato vil jeg uttrykke min dypeste kondolanse til Tyrkias folk og familiene til alle som mistet livet eller er skadd, sa Nato-sjefen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar