Vernissageguiden
Bergen

Dette er de beste utstillingene i Bergen akkurat nå

Uke 8
Ayoung Kim «Delivery».

Åpningsuke

Denne uken er det åpningsuke hos Bergen senter for elektronisk kunst.

De byr på både kunstnersamtaler, workshop, performance og filmprogram i åpningsuken.

Man kan blant annet få et glimt inn i de kunstneriske prosessene til Amber Ablett, Cici Wu og Samuel Brzeski og oppleve lydperformancer fra tonota og Arthur Hureau.

BEK Åpningsuke rundes av med et filmprogram på Bergen Kjøtt, der de presenterer et utvalg filmer fra Karrabing Film Collective, Rory Pilgrim, Josèfa Ntjam og Ayoung Kim.

 

Oscar Tuazon, Water School, 2023, installasjonsbilde. (Foto: Thor Brødreskift.)

Nytenkende arkitektur

Hos Bergen Kunsthall kan man oppleve verkene til den amerikanske kunstneren Oscar Tuazon.

Tuazon er mest kjent for sine skulpturelle arbeider, men har også jobbet med arkitektur og aktivisme.

Han bruker gjerne arkitekturens teknikker og materialer, og produserer kvasifunksjonelle objekter, deler eller representasjoner av rom, eller konstruksjoner som er åpne for bruk og appropriasjoner.

Tuazon utforsker arkitektoniske tilnærminger for å teste deres potensiale for vår tid med hensyn til underliggende teknologiske prinsipper, alternative bruk av rom og hvordan det hintes til nye modeller for subjektivitet.

 

snørr piss og tårer

Snørr, piss og tårer

På Kraft kan man også oppleve kunst fra Marte Johnslien og Olaf Tønnesland Hodne.

I «Gaea Norvegica» utforsker Marte Johnslien titandioksidets historie og potensiale, med materiell hun har funnet i løpet av forskningsprosjektet «TiO2: The Materiality of White».

I «Snørr, piss og tårer» jobber Olaf Tønnesland Hodne i en steinslipertradisjon få i dag driver med.

Han sliper funksjonelle smykkeelementer inn i selve steinen, med bare en brosjenål som ekstramateriale. Med utgangspunkt i hvordan jorden komponerer materie til steiner, lager han gjenstander av krystaller og edelstener i form av dråper som henger på mineraler. Tematisk er disse steinene knyttet til langt mindre edle ting.

Som tittelen indikerer tar Hodne for seg kroppsvæsker og det hele blir en kroppsliggjøring av jorden.

Samuel Brzeski lydgalleriet. (Foto: Presse.)

Pusteøvelser og proteinsmoothie

Lydgalleriet åpner denne uken en ny utstilling med Samuel Brzeski.

«The burly word catches the erm» er en flermedial, flertonal, flerkanalsinstallasjon av Brzeski om affirmerende morgenhilsener, pusteøvelser og proteinsmoothier. Om å synge i dusjen, den gode følelsen av munnen formet som en O, om lyden du lager når du vil vise noen at du lytter oppmerksomt til det de sier, de hummende mumlingene, de slyngende summingene og andre verbale øvelser.

Det høres kanskje ut som That Girl i lydformat, eller en yogatur på Bali. Det får man bedømme selv.

Verket samles i fire akter i et slags operatisk babbel på Lydgalleriet.

Samuel Brzeski er en kunstner og forfatter som jobber med språket som råmateriale. Gjennom tekstvideoer, vokale komposisjoner og performative installasjoner utforsker han hvordan digital kultur har omprogrammert vårt forhold til språk.

Utstillingen har åpning fredag 24. februar.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar