De kristne helligdagene må bestå

Viktigheten av å ha noen grunnleggende verdier å navigere etter bør hverken bagatelliseres eller undervurderes, skriver Espen Oseid Danielsen i Partiet Sentrum.
Viktigheten av å ha noen grunnleggende verdier å navigere etter bør hverken bagatelliseres eller undervurderes, skriver Espen Oseid Danielsen i Partiet Sentrum.
Forslaget om å halvere de kristne helligdagene mangler respekt for nasjonens historie og grunnlov. Populisme skal ikke avgjøre hva som er Norges helligdager, skriver Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Espen Oseid Danielsen er sentralstyremedlem i Unge Sentrum og Justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum. Her svarer han på Martin Lie Jakobsens debattinnlegg om norske helligdager.

I Subjekt 27. februar skriver Martin Lie Jakobsen et innlegg som bærer preg av manglende forståelse og respekt for vår nasjons verdihistorie og religionens juridiske forankring.

Jakobsen foreslår å begrense de kristne helligdagene, faktisk halvere de i antall, til fordel for blant annet en Pride-dag og en likestillingsdag. Slik jeg leser Jakobsens innlegg, er han tydelig på at Norge ikke lenger kan beholde alle de kristne helligdagene som vi har. Det er flott å lese at Jakobsen ser viktigheten av å ikke glemme vår kristne kulturarv, men å avskaffe fire av de kristne helligdagene har han tydeligvis ingen problemer med.

Som historien klart viser, og som både undertegnende og Jakobsen er enige om, er Norge tuftet på en kristen kulturarv. Dette er også dypt juridisk forankret i vår Grunnlov av 1814, som sier i § 2 at verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv. Grunnloven fastslår også i § 4 at kongen skal alltid bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion.

Til og med vårt nasjonalflagg symboliserer kristendommen med sitt kors. Det er også nødvendig å belyse Grunnlovens § 16 som stadfester det selvfølgelige med at alle innbyggere skal ha fri religionsutøvelse, men at den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, skal understøttes av staten.

Annonse

Les også: Subjekt mener: Muslimer bør kunne ta fri på id fremfor Kristi himmelfartsdag

Patriotisme og trygghet

La oss ikke bli fristet til å kalle konservative verdier og patriotisme for gammeldags og sneversynt.

Viktigheten av å ha noen grunnleggende verdier å navigere etter bør hverken bagatelliseres eller undervurderes. Et samfunn vil alltid være i en dynamisk utvikling, men å skulle endre på dagene som definerer vår kulturarv og ideologi som nasjon, er å gå for langt.

Det er ingen som helst tvil om at markeringene i forbindelse med Pride spesielt og likestilling generelt er særs viktige. Min respons til Jakobsen er på ingen måte ment til å undergrave betydningene av disse markeringene. Likevel synes jeg det ikke er riktig å gjøre en Pride- og likestillingsdag til to helligdager.

Vi kan ha gode diskusjoner, debatter og samtaler om likestilling og naturen uten at disse skal kappe beina av flere kristne helligdager. Helligdagene som i dag symboliserer vår felles kristne kulturarv, er en grunnstein for vår patriotiske nasjonalfølelse. Jeg har ingen problemer med å se verdien og viktigheten av det som Jakobsen forkynner i sitt innlegg, men vi bør ikke tilpasse kongerikets helligdager etter hvordan samfunnet til enhver tid ser ut.

Vi skal ikke ha en populistisk tilnærming til hva som skal være Norges helligdager. Det gir lite følelse av patriotisme, trygghet og fellesskapsfølelse. Hvis alt skal tilpasses de rådende og gjeldende samfunnsoppfatninger til enhver tid og enkelte generasjoner, hva er det da vi kan samles om?

Les også: Jurist Espen Oseid Danielsen innstilt som Unge Sentrum-leder

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar