Vernissageguiden
Bergen

Disse utstillingene må du få med deg i Bergen denne uka

Uke 9
Jared Theis stiller ut ved USF. (foto: presse.)

Lengten etter utopi

Denne uken presenterer USF verftet kunst fra amerikaneren Jared Theis.

Theis var først gjestekunstner på USF Verftet i Bergen. Nå har han vendt tilbake for å presentere noe av arbeidet han gjorde i utstillingen «Immaculate Collection».

Arbeidet kretser rundt en slags personlig mytologi, et system der han følger et utvalg skapninger gjennom tid og faser av utvikling. Dette kommer til uttrykk gjennom skulptur, installasjoner, performance og video.

Kunstneren selv forklarer at arbeidet viser til en nostalgi for en annen tid. En menneskelig lengten etter et utopi der alt vil bli bra. Dette refereres til i alt fra barneprogrammer og musikkvideoer fra 70- og 80-tallet til Davide Bowie og Prince.

 

Cici Wu viser «Tsaiyun (Rosy-Cloud) Bridge / Forget Each Other in the Rivers and Lakes». (Foto: Presse.)

Ved Hordaland kunstsenter kan man i disse dager se en skikkelig samleutstilling.

Det er Cici Wu som har invitert en rekke kunstnere til gruppeutstillingen «Tsaiyun (Rosy-Cloud) Bridge».

Med i utstillingen er Chan Hau Chun + Chui Chi Yin, Taro Masushio, Xiaofei Mo, Park Xun, Fai Wan, Emilia Wang.

Kan vi multiplisere virkeligheten slik at den likestilles med fiksjon? En orientering av ulikheter. Et repetisjonens anatema. To likegyldigheter i parenteser. Flytende syn.

– Taro Masushio

I utstillingen kan man se både prosjektert videokunst, og andre uttrykk som tar for seg alt fra propagandavirksomhet og vold til en romantisk tilnærming til språk.

Oscar Tuazon, Water School, 2023, installasjonsbilde. (Foto: Thor Brødreskift.)

Nytenkende arkitektur

Hos Bergen Kunsthall kan man oppleve verkene til den amerikanske kunstneren Oscar Tuazon.

Tuazon er mest kjent for sine skulpturelle arbeider, men har også jobbet med arkitektur og aktivisme.

Han bruker gjerne arkitekturens teknikker og materialer, og produserer kvasifunksjonelle objekter, deler eller representasjoner av rom, eller konstruksjoner som er åpne for bruk og appropriasjoner.

Tuazon utforsker arkitektoniske tilnærminger for å teste deres potensiale for vår tid med hensyn til underliggende teknologiske prinsipper, alternative bruk av rom og hvordan det hintes til nye modeller for subjektivitet.

«Oil nebula» av Linda Morell. (Foto: Presse.)

Abyssens hav

Linda Morell presenterer «Oil nebula» ved S12 galleri.

Utstillingen «Oil nebula» bruker begrepet the abyss, det enorme kosmiske havet i John Miltons «Paradise Lost» (1667), som skiller jorden fra helvete, som en metafor for samfunnets kollaps.

Prosjektet trekker paralleller til den globale oppvarmingen av havene, der økosystemer dør ut og andre organismer tar over. Inspirert av den økende utbredelsen av invaderende arter og dagens miljøkatastrofer, mytologiserer utstillingen endringen i verdenshavene.

Utstillingen består av skulpturelle arbeider i keramikk, glass og stål. Verkene skaper et billedspråk som forteller om havets og menneskenes fremtid, og former samtidig abyssens hav i seg selv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar