Å rive vindmøllene på Fosen er å snu ukrainerne ryggen

Det er merkelig at såkalte progressive i Norge, som tidligere har støttet Ukraina, nå snur ryggen til oss, skriver Kirill Albergard. (Foto: Brendan Hoffman/Getty.)
Det er merkelig at såkalte progressive i Norge, som tidligere har støttet Ukraina, nå snur ryggen til oss, skriver Kirill Albergard. (Foto: Brendan Hoffman/Getty.)
Uten økonomisk og militær støtte kollapser mitt hjemland. Samtidig vil nordmenn rive vindmøller som bidrar med livsviktig energi til et Europa i krise. Hvor ble det av solidariteten?
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Samer og deres allierte protesterer mot regjeringens håndtering av vindmøller som krenker reinsdyrs beitemark i Fosen. En mulig konsekvens er riving.

Den viktigste debatten som de siste ukene har rast i Norge, er om 150 vindmøller som forstyrrer rundt 30 reineieres drift i Trøndelag.

Det er ingen tvil om at samenes kultur er viktig, og må vernes.

Men kan man seriøst kreve å fjerne strøm som forsyner over 100.000 husholdninger, mens Ukraina brenner?

Krigens former

I mitt hjemland dør hundrevis av Ukrainas sønner hver dag, for nasjonens frihet. Vesten bidrar økonomisk – det er et viktig bidrag. Men det er i Ukraina at mitt folk dør på slagmarken.

Annonse

Da trengs støtten. Uten økonomisk og militær støtte kollapser mitt Ukraina. Overmakten er for stor.

Da kan ikke nordmenn diskutere å fjerne vindmøller til seks milliarder kroner, som bidrar til å skaffe både Norge og EU energi. Det er en viktig del i den økonomiske krigen som føres ved siden av den faktiske, blodige krigen.

Har Europa eller Norge råd til å ofre slike enorme ressurser?

Solidaritet med samene, men hva med de døde?

Det er merkelig at såkalte progressive i Norge, som tidligere har støttet Ukraina, nå snur ryggen til oss.

Det er usolidarisk å kreve at slike ressurser forkastes under en enorm energikrise, under en brutal og grusom krig. Det er å snu ryggen til de døde, og de som skal dø.

Ukrainas nasjonale frihet henger i en tynn tråd. De som er villige til å risikere den friheten, bør gå i seg selv. Hvor mange av Ukrainas sønner er man villige til å ofre for reindriften til 30 personer?

Solidaritet med samene er viktig. Alle folk fortjener sin kulturelle frihet. Men det er mitt folk som nå dør på slagmarken, og de trenger alle ressursene de kan få.

Det smaker vondt av den manglende solidariteten fra de som nå krever at enorme ressurser, ressurser verden trenger, skal ofres. Har dere glemt de som dør, hver dag, også for deres frihet?

Les også: Rødts motstand mot å støtte Ukrainas forsvarskamp er dessverre ikke overraskende

Nok er nok

Som en av Ukrainas mange sønner, men en som har kalt Norge mitt hjem i snart 20 år, smerter det å se hvordan mitt hjemlands overlevelse nedprioriteres – for et par dusin individers reindrift.

Misforstå meg ikke, samenes kultur må vernes. Men de som krever vindmøllene rivet, må ha glemt hva som skjer i Ukraina i dag. Det kan umulig ha verdt så lite som 2.000 reinsdyr.

Denne debatten kan bare erklæres som én ting – den er galskap, og en skam. La nå vindmøllene forsyne Europa med strømmen vi alle trenger!

Les også: Subjekt mener: Både Høyre og Arbeiderpartiet har blåst i urfolks rettigheter

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar