– Fornøyde med å bli nominert

Ingen Oscar til norske «Nattrikken»

Regissør Eirik Tveiten tar det med fatning at det ikke ble Oscar på kortfilmen «Nattrikken». Her avbildet i det han ankom Oscar-utdelingen. (Foto: Ashley Landis/AP/NTB.)
Regissør Eirik Tveiten tar det med fatning at det ikke ble Oscar på kortfilmen «Nattrikken». Her avbildet i det han ankom Oscar-utdelingen. (Foto: Ashley Landis/AP/NTB.)
Selv om det ikke ble noen Oscar-statuett på «Nattrikken», henger ikke staben bak filmen med hodet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Verdens største filmpris, The Oscars, fant sted for 95. gang i natt.

Kortfilmen «Nattrikken» nådde ikke opp da Oscar-prisene ble delt ut natt til mandag norsk tid. I klassen for beste kortfilm gikk prisen til «An Irish Goodbye».

– Vi har gått hele veien med denne filmen fram til en Oscar-nominasjon. Det er i seg selv en enorm seier som vi er svært stolt av. Så får vi heller sikte mot en Oscar-statuett på neste prosjekt, skriver produsent Gaute Lid Larssen og regissør Eirik Tveiten i en SMS til NTB.

Nordmenn i Hollywood

– Det går stadig opp for meg på nytt at filmen faktisk er Oscar-nominert. Det er jo helt vilt. Det er stort, og det er litt vanskelig å beskrive, egentlig, sa skuespiller Sigrid Husjord til NTB dagen før utdeling.

Hun spiller hovedrollen som Ebba i den norske kortfilmen som på engelsk har fått tittelen «Night Ride».

Annonse

Kortfilmen er regissert av Eirik Tveiten og handler om Ebba som skal ta trikken hjem en kald vinternatt. Ved en inkurie ender hun opp med å rappe hele trikken, og hun innser raskt at hun trives med å samle opp passasjerer. Men plutselig kommer det på noen aggressive passasjerer som skaper trøbbel.

Husjord, regissør Tveiten og andre bak filmen er på plass i Hollywood, hvor alt er duket til verdens kanskje største filmbegivenhet.

– Det hadde vært veldig gøy, sa Husjord om vinnersjansene.

– Men «Nattrikken» er jo på en måte en slags outsider sammenlignet med de andre. Jeg tenker at bare opplevelsen alene blir jo helt vilt, så får alt annet bare være en bonus.

– Norsk film har tatt seg skikkelig opp

Det er altså andre året på rad at en norsk filmproduksjon er nominert til den gjeve filmprisen. I fjor var «Verdens verste menneske» nominert i kategoriene for beste originalmanus og beste fremmedspråklige film. Det ble riktignok ingen norsk Oscar-statuett, men filmen høstet likevel en lang rekke internasjonale filmpriser, blant annet i Cannes.

Husjord er veldig glad for at norsk film blir så høyt ansett internasjonalt.

– Norsk film har tatt seg skikkelig opp de siste fem-ti årene, sier hun.

– Jeg har bodd en del år i København, hvor jeg startet min karriere. Da jeg flyttet dit i 2005, syntes jeg det var veldig stor forskjell på dansk og norsk film. Nå har det jevnet seg ut mye mer, og det er veldig gøy.

44-åringen fra Harstad har tidligere blant annet spilt i TV-seriene «Beforeigners» og «Kristiana magiske tivoliteater». Hun er skuespiller ved Det Norske Teatret i Oslo, og hun skal rett hjem fra Hollywood for å spille i forestillingen «Ei kvinnes kampar og forvandlingar».

– Jeg er vel hjemme igjen på onsdag, og så er det rett på forestilling med jetlag på torsdag, ler hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar