– Hun var en foregangskvinne

Vil ha dine forslag til Shabana Rehmans minnepris

Shabana Rehmans minnepris deles ut av Nettavisen og organisasjonen Likestilling, integrering og mangfold (Lim). Her ved juryleder Anine Kierulf (t.h.). (Kollasj: Subjekt.)
Shabana Rehmans minnepris deles ut av Nettavisen og organisasjonen Likestilling, integrering og mangfold (Lim). Her ved juryleder Anine Kierulf (t.h.). (Kollasj: Subjekt.)
Shabana Rehmans etterlatte har opprettet en pris i hennes navn. Nå ber juryleder Anine Kierulf publikum om å sende inn sine nominasjoner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Minneprisen for Shabana Rehman ble opprettet av Nettavisen i samråd med familien og hennes kjæreste Petter Simonsen i januar i år. Nå kan du sende inn forslag til kandidater til prisen som deles ut 16. mai

Shabana Rehmans minnepris ble opprettet av Nettavisen, etter Rehmans bortgang i januar i 2023.

Prisen deles ut i samarbeid med organisasjonen Lim – likestilling, integrering og mangfold.

Du kan nominere kandidater her, forteller avisen.

Om kriteriene skriver juryen følgende:

Annonse

– Shabana Rehmans minnepris går til den som best har arbeidet i hennes ånd, som har stått på barrikadene for en viktig sak, og som slik har bidratt til å styrke individets frihet og øke takhøyden for fri meningsutveksling og konstruktiv uenighet i samfunnet.

Les også: Shabana Rehman: Kvinnen som ikke lot seg skremme av maskingevær

Oslo 20220906. Forfatter Anine Kierulf under samtale og debatt om de viktigste utfordringene for ytringsfrihet i vår tid i Aschehougs hage. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Forfatter, jurist og forsker Anine Kierulf er juryleder. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)

Dette er juryen

Juryen ledes av førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Anine Kierulf. Med seg i juryen har hun politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, Dagbladet-sjef Sissel Benneche Osvold, Shabanas bror Shakeel Rehman og daglig leder i LIM, Sarah Gaulin.

Juryleder Anine Kierulf er stolt over oppdraget:

– Det er en stor ære å få være leder for en så fin jury og for et så godt formål, sier hun til Nettavisen.

Hun roser Shabana Rehmans arbeid:

– Hun var en foregangskvinne i kampen mot negativ sosial kontroll og overstyring av andres frihet. Dette gjorde hun gjennom utradisjonelle virkemidler som humor, som gjorde at folk kunne se disse spørsmålene på en ny og annen måte, sier hun.

Hun fortsetter:

– Dette kostet nok mye motstand for henne, men hun lot seg ikke stoppe. Hun lyttet til de som tenkte annerledes enn henne. Til å være en provokatør var hun overraskende lydhør og tolerant.

Avstemmingen er åpen frem til 10. april.

Prisen deles ut 16. mai.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar