– Utsatt vedlikehold

To av tre museer sliter med strømregningene

– Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo til Klassekampen. (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
– Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo til Klassekampen. (Foto: Fredrik Varfjell/NTB.)
To av tre museer sliter med galopperende strømutgifter. Nå kan det bli aktuelt å stenge i deler av vinterhalvåret.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To av tre museer sliter med galopperende strømutgifter. Nå kan det bli aktuelt å stenge i deler av vinterhalvåret.

– Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo til Klassekampen.

Museet er privateid og må derfor klare seg uten løpende støtte fra staten, noe som har gjort at museet har utsatt vedlikeholdsarbeid og nye utstillinger. Istedenfor kan det bli aktuelt å stenge.

Heyerdahl sier det kan bli aktuelt å stenge deler av vinteren hvis situasjonen fortsetter

En undersøkelse fra Norges museumsforbund, som Klassekampen har fått tilgang til, viser at sju av ti museer har utfordringer med dagens strømpriser. 49 av landets museer har svart, og seks av ti sier de har måttet gjøre tiltak for å dekke inn de økte utgiftene.

Annonse

Men noen av museene, som Henie Onstad, har begrensede muligheter til å spare strøm på grunn av krav til hva slags forhold kunstverkene skal oppbevares under.

Selv om flere museer riktignok får statsstøtte via energitilskuddsordningen, også Kon-Tiki og Henie Onstad, så er støtten langt fra nok.

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund beskriver situasjonen som alvorlig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar