Kampen mot politiets lovbrudd i jakten på narkotika er ikke over

Justisministeren og statsministeren har nektet å beklage overfor alle som har vært utsatt for systematiske lovbruddene fra staten. Konsekvensen er at vi er bekymret for hva som er regjeringens posisjon, skriver Kenneth Arctander Johansen.
Justisministeren og statsministeren har nektet å beklage overfor alle som har vært utsatt for systematiske lovbruddene fra staten. Konsekvensen er at vi er bekymret for hva som er regjeringens posisjon, skriver Kenneth Arctander Johansen.
Regjeringen uttrykker støtte til vårt arbeid i FN. Samtidig vurderer et av regjeringspartiene å legalisere krenking av menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler, skriver Kenneth Arctander Johansen i Rio.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er FNs 66. narkotikakommisjon avholdes i disse dager i Wien. I helgen er det landsmøte i Senterpartiet, der narkotika er på agendaen.

Denne uken er jeg i Wien for å delta på FNs 66. narkotikakommisjon.

Rio – en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet – har mens vi har vært her vært opptatt av å fremme menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler, og har fått god støtte fra regjeringen.

Derfor er det synd at et av regjeringspartiene nå aktivt jobber imot dette hjemme i Norge. Denne helgen kan nemlig Senterpartiet på sitt landsmøte gjøre vedtak om å lovliggjøre ulovlige tvangsmidler mot personer som bruker ulovlige rusmidler.

Vil «ha tilbake» ulovlige tvangsmidler

«Det er skummelt å si at politiet bruker for mye makt,» sa Trygve Slagsvold Vedum under NRKs Debatten i forbindelse med Solberg II-regjeringens forslag til rusreform. Jeg hadde da tatt opp med ham og Tellef Inge Mørland fra Arbeiderpartiet at tvangsmidlene som Politidirektoratet mente de ville miste ved en avkriminalisering, trolig var ulovlige.

Annonse

Som alle vet, presiserte Riksadvokaten overfor politiet at de aldri hadde hatt lov til å bruke disse tvangsmidlene. Politidirektøren har forsikret Norge om at politiet skal forholde seg til loven og ikke bruke uforholdsmessig mye makt i disse sakene.

Til tross for dette har polititjenestepersoner den siste tiden arbeidet mye politisk for at de skal «få tilbake» tvangsmidlene – det vil si å få lov til å krenke menneskerettighetene til personer som bruker ulovlige rusmidler.

De får nå støtte flere sentrale Senterparti-politikere, inkludert Senterungdommen, som mener at menneskerettsstridige tvangsmidler skal være del av regjeringens varslede forebyggings- og behandlingsreform. Det er ikke utenkelig at Senterpartiets landsmøte vil vedta dette i helgen.

Les også: Anklager Senterpartiet for løgn

Vi fortsetter kampen

Justisministeren og statsministeren har begge nektet å beklage overfor alle som har vært utsatt for disse systematiske lovbruddene fra staten.

Konsekvensen er at vi er bekymret for hva som er regjeringens posisjon, og hva vi kan forvente i tiden som kommer.

Men vi skal følge med, kjempe, og sørge for å holde dem som vil krenke menneskerettighetene våre, ansvarlige.

Les også: Når du støtter voldsbruk mot meningsmotstandere, kan du ikke klage på protestene

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar