– Omfattende kunstnerisk virke

Karin Krog tildelt Norsk jazzforums hederspris

85 år gamle Krog albumdebuterte i 1964 med «By Myself». Siden har det blitt over 40 album i eget navn. Hun har også turnert verden rundt og mottatt bred internasjonal anerkjennelse. (Foto: Lise Åserud/NTB/POOL.)
85 år gamle Krog albumdebuterte i 1964 med «By Myself». Siden har det blitt over 40 album i eget navn. Hun har også turnert verden rundt og mottatt bred internasjonal anerkjennelse. (Foto: Lise Åserud/NTB/POOL.)
Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Karin Krog ble onsdag tildelt Norsk jazzforums hederspris for 2023. Juryen betegner 85-åringen som et ikon og en pioner i norsk jazz.

Hedersprisen er en utmerkelse som anerkjenner arbeid utført over tid av ekstra stor betydning og inspirasjon for jazzfeltet her i Norge og/eller internasjonalt.

– Få, om noen, dekker denne beskrivelsen like godt som årets hederspris-mottaker, Karin Krog, sier daglig leder Gry Bråtømyr, som på vegne av styret i Norsk jazzforum overrakte prisen.

– Hennes omfattende kunstneriske virke har inspirert og banet vei for generasjoner av musikere og løftet norsk jazz ut i verden, sier Bråtømyr.

Utforskende og modig

I sin begrunnelse for tildelingen sier juryen blant annet at Krog «i aller høyeste grad kan beskrives som et ikon og en pioner i norsk jazz»

Annonse

– Hun er nyskapende, utforskende og modig, har gjennom mange tiår vært en stor inspirasjonskilde for andre musikere og er en foregangskvinne for yngre generasjoner. I en alder av 85 år er Karin Krog fortsatt en aktiv og vital musiker. Hedersprisen kan knapt tildeles en mer verdig mottaker, skriver juryen.

Utdelingen på Munchmuseet

Hedersprisen er én av elleve priser som deles ut under Jazzprisen, som arrangeres lørdag 15. april i Ibsenhuset i Skien. Ettersom Krog ikke kan delta under Jazzprisen på grunn av spilleoppdrag i Oslo, valgte Norsk jazzforum å overrekke hedersprisen onsdag kveld i stedet.

Utdelingen fant sted på Munchmuseet, i forkant av Krogs konsert – som er en del av konsertserien Jazz på Munch.

– Karin Krog var en av initiativtakerne til konsertserien Jazz på Munch på 60-tallet, så dette var en gyllen anledning til å hylle en av norsk jazz’ aller største stjerner, sier Bråtømyr.

En lang rekke priser

85 år gamle Krog albumdebuterte i 1964 med «By Myself». Siden har det blitt over 40 album i eget navn. Hun har også turnert verden rundt og mottatt bred internasjonal anerkjennelse.

Karin Krog har tidligere mottatt flere priser for sitt kunstneriske virke, og Norsk jazzforums hederspris føyer seg inn i en allerede lang liste.

Allerede i 1965 ble hun tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddyprisen, som første kvinne. Hun har også blant annet mottatt Spellemannprisens hederspris, Oslo kommunes kunstnerpris (1981), Oslo Jazzfestivals Ella-pris, Anders Jahres kulturpris og Kulturrådets ærespris – for å nevne et lite utvalg. Hun er også innlemmet i Rockheim Hall of Fame.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar