– Ubehagelige sannheter

Malerier på skjeve i Wien – forsøk på å øke klimabevisstheten

«Noen flere grader vil gjøre verden til et ukomfortabelt sted», heter det i budskapet bak kampanjen , som gjøres i samarbeid med klimaforskningsnettverket Climate Change Centre Austria (CCCA). (Foto: Leopold Museum.)
«Noen flere grader vil gjøre verden til et ukomfortabelt sted», heter det i budskapet bak kampanjen , som gjøres i samarbeid med klimaforskningsnettverket Climate Change Centre Austria (CCCA). (Foto: Leopold Museum.)
I noen uker har bilder av Gustav Klimt, Egon Schiele og Gustave Courbet hengt skjevt i Leopoldmuseet i Wien. Stuntet er et forsøk på å øke klimabevisstheten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er I noen uker har bilder av Gustav Klimt, Egon Schiele og Gustave Courbet hengt skjevt i Leopoldmuseet i Wien. Stuntet er et forsøk på å øke klimabevisstheten.

«Noen flere grader vil gjøre verden til et ukomfortabelt sted», heter det i budskapet bak kampanjen , som gjøres i samarbeid med klimaforskningsnettverket Climate Change Centre Austria (CCCA).

I alt 15 landskapsmalerier er vridd nøyaktig like mye som antall grader temperaturen forventes å stige i landskapene kunstnerne har foreviget.

Klimaforskerne ser på initiativet som en måte å gjøre abstrakte fakta tilgjengelig og konfrontere oss med ubehagelige sannheter der de minst venter det.

– Samarbeid med kunstnere og kunstinstitusjoner kan bygge broer fordi de gir tydeligere og mer provoserende former og muligheter for kontakt med publikum, sier CCCAs administrerende direktør Claudia Michl i en pressemelding.

Annonse

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar