Presentert av
Vernissageguiden
Trondheim

Disse utstillingene må du se i Trondheim denne uken

Uke 14
«Søsterløs» av den tatar-russiske kunstneren Yaniya Mikhalina, på Trondheim kunstmuseum. (Foto: Presse.)

Kunstnerisk motstand

Trondheim kunstmuseum åpner denne uken en ny utstilling med tatar-russiske kunstneren Yaniya Mikhalina.

Utstillingen «Søsterløs»  viser fire arbeider, som på ulike måter tar for seg forholdet mellom psykisk uhelse, samtidens politiske hendelser og konsekvensene av den post-sovjetisk fordrivelsen.

Mikhalinas arbeid kan leses som en motstand mot den pågående russiske ekspansive politikken.

Mikhalina utforsker dokumentarfilmsjangeren med fokus på det hun kaller feminisering av produksjonsprosessen. Dette innebærer at dokumentarene hennes er preget av lytting og omsorg istedenfor observasjon og effektivitet.

– I en verden fylt av radikale forskjeller, er det nødvendig å unngå generalisering og universelle forklaringer, og akseptere at store politiske hendelser, består av uendelige mange ulike konkrete problemstillinger og fortellinger, sier kurator Marianne Zamecznik om Mikhalinas kunstnerskap.

Monika Mørck og Maia Birkeland ved Trøndelag senter for samtidskunst. (Foto: Amalie Marie Selvik/ Trøndelag senter for samtidskunst.)

Bonde i kunsten

Ved Trøndelag senter for samtidskunst utforskes bondekultur i utstillingen «Rekonstruksjonar heimanfrå».

Det er kunstnerne Monika Mørck og Maia Birkeland som i samarbeid tar for seg den gamle bondekulturen.

Dette er kjernen når de sammen utforsker kunnskapsarv og arbeid.

Gjennom manuelt gårdsarbeid, tradisjonelt håndarbeid og historisk litteratur omsetter de erfaringer og gammel kunnskap til sin egen livsstil og kunstpraksis.

«Rekonstruksjonar heimanfrå» presenterer 20 individuelle verk som springer ut fra kunstnernes felles utforskning av arbeid, levesett, tid- og ressursbruk. Verkene i utstillingen vil ta form som blant annet tekstile veggtepper og installasjoner av tørket plantemateriale.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar