Klassifisert som «utenlandsk agent»

Pussy Riot-medlem på russisk liste over ettersøkte kriminelle

Tolokonnikova ble kjent da hun deltok i Pussy Riots protest i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012. Hun satt nesten to år i fengsel. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Tolokonnikova ble kjent da hun deltok i Pussy Riots protest i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012. Hun satt nesten to år i fengsel. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Nadja Tolokonnikova fra det russiske punkebandet Pussy Riot står på innenriksdepartementets liste over etterlyste: Det er ikke klart hva hun anklages for.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nadja Tolokonnikova fra det russiske punkebandet Pussy Riot står på innenriksdepartementets liste over etterlyste: Det er ikke klart hva hun anklages for.

Den russiske nyhetstjenesten Mediazona fant 33-åringen på listen onsdag. Nyhetsbyrået AP sier Tolokonnikova ifølge oppføringen kan bli tiltalt, men anklagen mot henne er ikke spesifisert.

Tolokonnikova ble kjent da hun deltok i Pussy Riots protest i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012. Hun satt nesten to år i fengsel.

Tidligere denne måneden opplyser menneskerettsadvokat Pavel Tsjikov at det var åpnet straffesak mot artisten for krenkelse av religiøses følelser. Dette ble kriminalisert etter aksjonen i 2012.

Tolokonnikova har forlatt Russland. I 2021 klassifiserte myndighetene henne som en utenlandsk agent, noe som innebærer at man blir sett nærmere etter i sømmene av myndighetene. I tillegg kan stempelet virke stigmatiserende. Betegnelsen er blant annet brukt på uavhengige medier og opposisjonelle aktivister.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar