Avdød eier

Mynter fra Nasjonalmuseet i Kabul forsøkt solgt i Oslo

Nasjonalmuseet i Kabul. I et brev signert kulturvernavdelingen i Kultur- og likestillingsdepartementet, påpeker departementet at Afghanistan ratifiserte Unidroits konvensjon om stjålne eller ulovlig utførte kulturgjenstander først i 2005. Dette innebærer at Afghanistan ikke kan kreve tilbake gjenstander som ble utført før 2005, ifølge avisen. (Foto: Wikimedia Commons.)
Nasjonalmuseet i Kabul. I et brev signert kulturvernavdelingen i Kultur- og likestillingsdepartementet, påpeker departementet at Afghanistan ratifiserte Unidroits konvensjon om stjålne eller ulovlig utførte kulturgjenstander først i 2005. Dette innebærer at Afghanistan ikke kan kreve tilbake gjenstander som ble utført før 2005, ifølge avisen. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tre sølvmynter som er over 2.000 år gamle, ble forsøkt solgt i Oslo. Myntene ble trolig stjålet fra nasjonalmuseet i Kabul, men det er usikkert om de blir levert tilbake.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tre sølvmynter som er over 2.000 år gamle, ble forsøkt solgt i Oslo. Myntene ble trolig stjålet fra nasjonalmuseet i Kabul, men det er usikkert om de blir levert tilbake.

– Den eldste av myntene er fra perioden 175–170 før vår tidsregning (fvt.) og viser kong Demetrios II på forsiden og den greske gudinnen Athene på baksiden. De to øvrige myntene er fra 170 fvt. og fra perioden 145–130 fvt. og viser henholdsvis kong Evkratides og kong Heliokles I, sier professor Håkon Roland ved Avdeling for numismatikk og klassisk arkeologi på Kulturhistorisk museum til Uniforum, til nettavisen for Universitetet i Oslo.

Roland forteller videre at verdien på myntene var fire drakmer, en sum som i antikken tilsvarte omtrent fire dagslønner.

– Myntene har stor historisk verdi, men det er mange antikke mynter i omløp, så disse myntene er nok ikke så veldig verdifulle på det kommersielle markedet, bemerker han.

Det var i november i fjor at Kulturhistorisk museum ble kontaktet av Oslo Myntgalleri, som hadde fått inn tre baktriske sølvmynter. En oppmerksom ansatt søkte opp myntene i en katalog og konkluderte med at myntene var fjernet fra samlingen til nasjonalmuseet i Kabul. Hva som videre vil skje med myntene, kan Roland ikke svare på.

Annonse

– De tre myntene har tilhørt en myntsamler på Vestlandet. Trolig har den nå avdøde eieren ikke hatt mistanke om at noe var galt da han kjøpte myntene hos en norsk mynthandler på 1990-tallet, sier han.

Til tross for at myntene trolig er ulovlig fjernet fra museet i Kabul, er det ikke gitt at nåværende eier må gi myntene fra seg.

I et brev signert kulturvernavdelingen i Kultur- og likestillingsdepartementet, påpeker departementet at Afghanistan ratifiserte Unidroits konvensjon om stjålne eller ulovlig utførte kulturgjenstander først i 2005. Dette innebærer at Afghanistan ikke kan kreve tilbake gjenstander som ble utført før 2005, ifølge avisen.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar