Psykisk syke er ikke farlige. De har oftest vondt nok med seg selv

Populærkultur gir ofte et skjevt bilde av psykisk syke, skriver Sadug Alfeli. (Foto: Course cloud.)
Populærkultur gir ofte et skjevt bilde av psykisk syke, skriver Sadug Alfeli. (Foto: Course cloud.)
Påsken er høytid for krimbøker og serier med psykisk syke drapsmenn. Det er derfor på høy tid å minne om at psykisk syke skader seg selv i større grad enn andre, skriver Sadug Alfeli.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Psykisk sykdom er ofte omtalt i sammenheng med kriminalitet. Men det gir et skjevt bilde.

Filmer og krimbøker har en tendens til å skildre psykisk syke som farlige, og påskekrimmen er intet unntak.

Historiene kan ta for seg psykopatologi som grunnen til at noen begår mord. Det gir et skjevt bilde av realiteten. I 2021 ble det registrert 658 selvmord i Norge. Til sammenlikning ble bare 29 personer drept av andre.

Likevel har mediene tendens til å skrive masse artikler når det skjer mord, som for eksempel Kongsberg-drapene, hvor en psykisk syk mann angrep tilfeldige mennesker med kniv og pil og bue. Det er forståelig at mediene skriver om slike hendelser. I en rettsstat har borgerne rett på beskyttelse fra psykisk syke med voldspotensial. Derfor har vi fengsel og tvungent psykisk helsevern.

Likevel kan en spørre seg hvilken oppfølging – om noen – de aller sykeste får? Får psykisk syke med voldspotensial tilstrekkelig hjelp som kan bidra til lindring? Eller får de uføretrygd og faller under radaren i flere år, uten at noen vet hvordan de egentlig har det?

Annonse

Vi må aldri gi opp enkeltindividene

Forleden hørte jeg om den 51 år gamle damen Arnhild Lauveng. I ungdomsårene hadde hun diagnosen schizofreni, bodde på sykehjem, var tungt medisinert og til dels gitt opp av storsamfunnet og velferdsstaten.

I dag er Lauveng en av Norges mest anerkjente psykologer. Hun har doktorgrad og forsker på psykiske lidelser, skriver bøker, holder foredrag og sist, men ikke minst; hun er frisk fra diagnosen som gjorde at hun hørte stemmer, schizofreni.

I et intervju hos NRKs podkast Drivkraft sier Lauveng: «Det er ikke noen bryter som gjør deg frisk. For å bli frisk må man ta alle de små stegene i hverdagen. Man må få veiledning og hjelp, slik jeg fikk av en nøkkelperson i Nav.»

Foruten sosialarbeideren i Nav var Lauveng gitt opp av helsevesenet. Hun er et godt eksempel på hvor viktig det er å ikke gi opp enkeltindividene, men snarere bidra med tilstrekkelig  lindrende hjelp og veiledning.

Les også: Løsningen er ikke at kvinner blir som menn på Tinder

Stigmatisering er ødeleggende

Å vokse opp med en psykisk sykdom kan føre til at man havner utenfor i sosiale settinger fra tidlig alder.

Om man i tillegg ikke blir invitert på sosiale arrangementer, gir det et signal om at psykisk syke aldri kan bli «en del av oss andre». Da jeg slet psykisk i ungdomsårene, pleide jeg alltid å takke nei til å være med i sosiale settinger. Noen ga meg opp, sluttet å spørre. Andre fortsatte å spørre, selv om de visste at jeg takket nei. Helt til jeg en dag, etter samarbeid med psykologer, våget å takke ja til å vise frem mine gode sider – vise at jeg er et menneske som også har behov for sosial omgang med klassekamerater.

Stigma oppstår når en person blir definert utifra sin sykdom i stedet for hvem de er som individ. For eksempel kan syke bli stemplet som «psykotiske» i stedet for «en person som opplever psykose». Personer med angst, er ikke angsten, de opplever angst. Akkurat som personer med kreft ikke er kreft, men har kreft.

For mennesker med psykiske problemer kan det sosiale stigmaet og diskrimineringen de opplever, gjøre problemene verre, og gjøre det vanskeligere å oppsøke hjelp. Og selv om det er mye vi ikke vet om psykiske plager, er det én ting vi vet fungerer: tidlig innsats. Men for å takke ja til hjelp må man først og fremst vite om tilbudet, og deretter våge å oppsøke hjelp.

Neste gang du leser bøker eller ser filmer med psykopatologi som oppbygning, så vit at det kun er et fåtall psykisk syke som utøver vold. De aller fleste har det vondt nok med seg selv.

Les også: De siste årene har jeg følt på en stadig større uro i klasserommet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar