– Krigen minner om Star Wars

Luke Skywalker hjelper ukrainere inn og ut av bomberommene

– Ukrainernes kamp mot den russiske invasjonen er inne i sitt andre år. Det minner meg om Star Wars-sagaen der kløktige opprørere bekjemper og nedkjemper et stort morderisk imperium, sier Hamill til nyhetsbyrået AP. (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP, File.)
– Ukrainernes kamp mot den russiske invasjonen er inne i sitt andre år. Det minner meg om Star Wars-sagaen der kløktige opprørere bekjemper og nedkjemper et stort morderisk imperium, sier Hamill til nyhetsbyrået AP. (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP, File.)
Star Wars-skuespiller Mark Hamill låner Luke Skywalkers stemme til appen som forteller ukrainerne når de må oppsøke bomberom. Jedi-stemmen er en trøst i mørket.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Star Wars-skuespiller Mark Hamill låner Luke Skywalkers stemme til appen som forteller ukrainerne når de må oppsøke bomberom. Jedi-stemmen er en trøst i mørket.

– «Fare! Luftangrep-alarm. Gå til nærmeste bomberom» sier stemmen med en jedikrigers verdighet.

Et surrealistisk øyeblikk i en surrealistisk krig. Den alvorlige, men beroligende røsten til skuespiller Mark Hamill oppfordrer folk til å søke beskyttelse hver gang Russland innleder et nytt bombardement i Ukraina.

Hollywoodstjernens inntog i ukrainsk virkelighet skjer etter at Hamill lånte ut sin berømte stemme til appen «Luftangrep» som er direkte koblet til det ukrainske luftforsvarssystemet.

– Overmot er svakhet

Samtidig som luftvernsystemene starter å hyle, varsler «Luftangrep» ukrainerne om at russiske raketter, bomber og dødelige droner kan være på vei.
«Ikke vær uforsiktig. Ditt overmot er din største svakhet», advarer stemmen til Mark Hamill.

Annonse

Skuespilleren sier at han på lang avstand fra California har beundret hvordan ukrainerne klarer å vise motstandsdyktighet under vanskelige omstendigheter.

– Ukrainernes kamp mot den russiske invasjonen er inne i sitt andre år. Det minner meg om Star Wars-sagaen der kløktige opprørere bekjemper og nedkjemper et stort morderisk imperium, sier Hamill til nyhetsbyrået AP.

Vil bidra

Ved å gi Star Wars stemme til den engelskspråklige versjonen av flyalarmappen ønsker Hamill å bidra til ukrainernes kamp mot overmakten.

– Det som skjer i Ukraina nå resonnerer godt med et eventyr der det gode kjemper mot det onde. Ukrainerne slutter opp om saken på et heroisk vis. Det er umulig ikke å bli inspirert av måten de står i stormen på, sier Hamill.

Når faren fra himmelen er over, lyder Luke Skywalkers røst: «Flyalarmen er over», før jedikrigeren logger av for denne gang med «Måtte kraften være med deg».

Mark Hamill samler også inn penger til rekognoseringsdroner for bruk i den ukrainske frontlinjen. Han signerer plakater med Star Wars tema som blir revet vekk når de legges ut for salg.

– Jeg sitter behagelig i mitt eget hjem samtidig som det er strømbrudd, matmangel og folk som lider. Det motiverer meg til å gjøre så mye jeg kan, sier Mark Hamill til AP.

– «Fare! Luftangrep-alarm. Gå til nærmeste bomberom» sier jedi-stemmen. (Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka.)

Ukrainsk variant også

Appen «Luftangrep» har også en ukrainskspråklig variant med kvinnestemme. Enkelte ukrainere foretrekker at det er Luke Skywalker som bringer de dårlige nyhetene om enda et mulig russisk angrep fra luften. På de verste dagene går det bare noen timer mellom alarmene.

Bohdan Zvonynk (24) bor vest i Ukraina i byen Lviv som har gjennomlevd en rekke luftangrep. Han velger Mark Hamill foran den ukrainske stemmen for å bedre sin engelsk, og er en stor fan av Star Wars universet.

– Dessuten trenger vi litt av kraften som Hamill ønsker for oss, sier Zvonynk.

Under en alarm satt 24-åringen på en trolleybuss da Hamills røst runget ut flyalarmvarsel fra telefonen. Da snudde passasjeren på første rad seg mot Zvonynk og sa:

«De helvetes sithene representerer de russiske styrkene.»

I Star Wars universet er sithene de evige fiendene til de gode jediene.

Fremkalte latter

Olena Jeremina (38) fra Kyiv forteller at Hamills avslutning «Måtte kraften være med deg» først fikk henne til å le. Nå styrkes hun av den vedvarende humoren.

– Det er et kult utsagn i vår situasjon. Jeg kan ikke påstå at jeg føler meg som en ukrainsk jedi, men utsagnet minner meg noen gang på å rette skuldrene og gå videre, sier Olena Jeremina.

Utvikleren av appen, Ajax Systems, håper Mark Hamills krefter oppmuntrer folk utenfor Ukraina til å installere appen på telefonen. Slik kan de få en smak av frykten de nervepirrende luftangrepsalarmene fører med seg for død og ødeleggelse.

– Med Marks tilnærming vil det ikke være så skremmende. Men de vil på ett eller annet vis forstå konteksten. Det første året med krig gikk det 19.000 alarmer, ikke rart folk blir utslitt, sier markedssjef Valentine Hrytsenko i Ajax Systems til AP.

Appen er til nå lastet ned 14 millioner ganger. Hrytsenko er blant de som bruker den engelske utgaven for å høre stemmen til Mark Hamill.

– For Star Wars-tilhengere høres appen fantastisk ut. Det ligger i den ukrainske mentaliteten å finne noe humoristisk i en dårlig situasjon eller å forsøke å være positiv, sier Hrytsenko.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar