To meter høye malerier

To 700 år gamle engler dukket opp i Stavanger

Under arbeidet med å restaurere domkirken i Stavanger har det dukket opp skjulte skatter. For da murarbeidere skulle sjekke om kalkpussen i taket satt godt fast, oppdaget de to engler fra middelalderen. Maleriene skal restaureres og gjøres tilgjengelig for publikum. (Foto: Carina Johansen/NTB.)
Under arbeidet med å restaurere domkirken i Stavanger har det dukket opp skjulte skatter. For da murarbeidere skulle sjekke om kalkpussen i taket satt godt fast, oppdaget de to engler fra middelalderen. Maleriene skal restaureres og gjøres tilgjengelig for publikum. (Foto: Carina Johansen/NTB.)
Under arbeidet med å restaurere domkirken i Stavanger har det dukket opp to malerier skjult i flere hundre år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Under arbeidet med å restaurere domkirken i Stavanger har det dukket opp to malerier skjult i flere hundre år.

– Noe som dette er aldri funnet tidligere. Dette er 700 år gamle malerier som plutselig dukket opp, sier malerikonservator Anne Ytterdal i Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger (UiS) til NRK.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

Under arbeidet med å restaurere domkirken i Stavanger har det dukket opp skjulte skatter. For da murarbeidere skulle sjekke om kalkpussen i taket satt godt fast, oppdaget de to engler fra middelalderen. De første strekene dukket opp i februar, og nå pågår arbeidet med å restaurere de to meter høye maleriene, og supplering av det som er skadd.

– Disse skal stå framme og være tilgjengelig for publikum, sier Ytterdal.

Annonse

Maleriene er preget av tidens tann og bleking, men de er likevel mulig å tyde.

– Den ene engelen sveiver med et røkelseskar. Det har vært brukt noen andre farger, så vi tror begge englene har hatt kjortler, sier kulturminneforsker Bettina Ebert ved Arkeologisk Museum ved UiS.

Akkurat hvorfor maleriene har blitt dekket til, er usikkert. Kulturminneforsker Ebert tror det kan være flere grunner.

– Under reformasjonen ville man ikke vise englene, fordi de var knyttet til katolisismen. Også kan det hende at engler ikke alltid har vært noe man vil vise fram.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar