Utforsk filosofi og vitenskap med «edge»

En filosofi- og vitenskapsfestival med takhøyde

Wonderful world filosofi- og vitenskapsfestival arrangeres for første gang, fra 1. til 4. juni.
Wonderful world filosofi- og vitenskapsfestival arrangeres for første gang, fra 1. til 4. juni.
Wonderful World filosofi- og vitenskapsfestival arrangeres for første gang, fra 1. til 4. juni. Her får du hele programmet.
Saken er KÅKÅ har skapt en festival for filosofi og vitenskap, kalt Wonderful World.

Gjengen bak den godt etablerte økonomifestivalen KÅKÅnomics, har skapt en festivalsøster for filosofi og vitenskap. Dette er Wonderful World.

Den nye festivalen arrangeres over fire dager, fra 1. til 4. juni. Den foregår i området på og rundt Tou Scene, Stavanger øst. Festivalen skal tilby tankevekkende debatter, samtaler og foredrag om alt fra livets bestanddeler og universets mysterium.

– Da KÅKÅ kverulantkatedralen startet i 2014, var det under mottoet «Den gode kverulanten styrker uenighetsfellesskapet». Med den nye festivalen ønsker vi å styrke undringsfellesskapet, forteller festivalsjef og en av grunnleggerne av KÅKÅ, Jan Inge Reilstad.

Festivalsjef for Wonderful World og en av grunnleggerne av KÅKÅ, Jan Inge Reilstad
Festivalsjef for Wonderful World og en av grunnleggerne av KÅKÅ, Jan Inge Reilstad.

Utforsk filosofi og vitenskap med «edge»

– Det viktigste fra filosofi og vitenskap må finnes i hjertene og hodene våre, og være en naturlig del av offentligheten. Religion, ny åndelighet og alternativ tenkning hører naturlig inn i programfolden. Festivalen skal alltid ha edge og by på underfundighet, gjerne komme med befriende latter og overraskende opplysning på samme tid. Å underholde er å holde fram under, poengterer Reilstad.

Annonse

Reilstad forteller videre at filosofi og vitenskap i sin natur er kritiske og opprørske disipliner.

– Den beste filosofien og vitenskapen sår tvil og høster troverdighet. Vitenskapens ånd smiler lett overbærende til dem som påstår de kjenner de endelige svarene, enten de er prester eller politikere, journalister, vitenskapsmenn eller andre maktpersoner, sier han.

Wonderful World Filmprogram, 2001: A Space Oddysey
Wonderful World Filmprogram, 2001: A Space Oddysey

Sci-fi med kontekst

Sci-fi-klassikerne «2001: A Space Odyssey», «Interstellar« og «The Matrix» vises i mai. Den nye filmen «Thomas mot Thomas» av Jakob Rørvik vises under selve festivalen, etterfulgt av et Q&A-arrangement om kvantefysikk.

– Vi har satt opp et eget filmprogram som peker mot tilhørende arrangementer under festivalen. Tanken med filmene er å kontekstualisere temaene og gi publikum mulighet til å spørre og få svar på vitenskapelige ubegripeligheter, forteller markedssjef Annelin Müntzer-Høyvik.

Han fortsetter:

– ja, sånn som relativitetsteori og kvantefysikk.

Filmprogrammet inngår i en programserie kalt WWTeam Science. Det består av arrangementer hvor eksperter på vårt eget og nærliggende solsystem, romfart og livets historie vil presentere og diskutere muligheten for utenomjordisk liv.

Tou Scene i Stavanger Øst, lokaler for Wonderful World
Tou Scene i Stavanger Øst skal huse Wonderful World

Bøhn om vårt forhold til teknologi og maskiner

Einar Duenger Bøhn, professor i filosofi, filosofiformidler, forfatter av bl.a. «Teknologiens filosofi» og mangfoldig podkaster, er invitert til å holde en foredragsserie under festivalen. Serien heter «Bøhn #1–3», eller også «egentlig-serien».

– De tre foredragene til Einar Duenger Bøhn skal gi oss en bedre forståelse av vårt forhold til maskiner og teknologi, og dermed en bedre forståelse av hva vi mennesker selv er og driver med.

Tou Scene i Stavanger Øst, lokaler for Wonderful World
Tou Scene i Stavanger Øst, lokaler for Wonderful World

Sosialdemokratiets fremtid i Norge og Europa

I løpet av festivalen er det tre arrangementer som handler om sosialdemokratiet. Sosiologen Rune Slagstad og sosiologiprofessor Gudmund Hernes vil ha foredrag om sosialdemokratiets filosofi og ideologiske styrke. Det blir kommentarer fra Unge Venstre-leder Ane Breivik, økonomiprofessor Kalle Moene og E24-redaktør Torbjørn Røe Isaksen. De vil alle møtes til en samtale om sosialdemokratiets fremtid på festivalens siste dag.

Rune Slagstad skrev boken «Mine dannelsesagenter: En politisk idéhistorie» i 2021. Han kommer til Wonderful World-festivalen for å holde foredrag om hvorvidt det finnes en sosialdemokratisk filosofi.

– Slagstad er å regne som polemisk åndshøvding og nasjonal kulturstrateg. Han arbeider utrettelig for å gjøre dannelse mulig i det moderne Norge. Vi skal oppsummere vår serie om sosialdemokratiet med en dannet og kritisk samtale om sosialdemokratiets fremtid i Norge og Europa, forteller arrangørene.

Tou Scene i Stavanger Øst, lokaler for Wonderful World
Tou Scene i Stavanger øst, lokaler for Wonderful World

Gjør Tou Scene til en festivallandsby

Wonderful World vil favne rundt 90 arrangementer. I løpet av de fire dagene vil Tou oppleves som en festivallandsby med en rekke serveringssteder, i tillegg til parkområde og badeplass. Søndagen skal være en familiedag med gratisarrangementer for barn og unge, ved siden av ordinært program.

– Vi vil skape en filosofi- og vitenskapsfestival med stor takhøyde og lav terskel. Det er viktig for oss at det ikke misoppfattes som et akademisk fagseminar, men snarere en forundringspakke som skal få både barn og voksne til å tørre å filosofere om universet og livet vi lever, sier arrangørene stolt.

Det er mulig å kjøpe dagspass til torsdag, fredag og lørdag, i tillegg til festivalpass som gir deg fri entré på alle ordinære arrangementer, alle dager. Det er også mulig å kjøpe billett til enkeltarrangementer.

Programmet til Wonderful World – den nordiske festivalen for filosofi og vitenskap finnes her.

Wonderful World arrangeres av KÅKÅ kverulantkatedralen i samarbeid med Tou og Universitetet i Stavanger.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar